Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Fırtına Öncesi Sessizlik
Hasan Birgül
Fırtına Öncesi Sessizlik
07.04.2021 Çarşamba 14:17

2000 yılı ocak ayı sonunda Davos Dünya Ekonomik Forumu’nda, ileride başbakan olacak Mihail Kasyanov başkanlığındaki Rus heyeti ‘’ Yolların Kavşağında Rusya’’ başlıklı, ülkelerin geleceği ile ilgili bir panele katılıyordu. Resmi bildirimlerden sonra salonda hazır bulunan gazeteciler soru sormaya davet edildiler. İlk sorulardan biri, Philadelphia Inquirer’ın yazarlarından, önde gelen Amerikalı kadın gazeteci Trudy Rubin’den geldi. Soru çok basitti: Who is MR. Putin? (Sayın Putin Kimdir?). Onun hakkında hiçbir şey bilmiyoruz, belki siz bize onun kim olduğu hakkında bilgi verebilirsiniz. Gazeteci Trudy, Mihail Kasyanov’a tekrar sordu: Who is MR. Putin? Kasyanov soru sorulmamış gibi yaparak meslektaşlarına döndü. Hiçbiri tek kelime etmedi, etrafta derin bir sessizlik hüküm sürüyordu. Bu sefer panelin moderatörü soruyu tekrarladı. Gene cevap yoktu. 2000’in başında Rusların çoğunluğu da Vladimir Putin kimdir bilmiyordu. Fakat Amerikalı gazetecinin aksine kendilerine sorular sormuyorlardı. Davos’tan birkaç hafta sonra, 26 Mart 2000 tarihinde Vladimir Putin Rusya Başkanı seçildi. Ve şimdi 2036’a yılına kadar görevde kalmak istiyor.

Rusya’nın modern çarı iş başında diyebiliriz saygıdeğer okurlar. Ukrayna ile Rusya arasında ateşkesin bitmesiyle, Rusya’nın Donbass ve Kırım’da ilhak ettiği topraklarda 7 yıldır devam eden savaş ve diplomasi, artık yeni bir aşama sürecine doğru gidiyor. Rus çarı Putin elindeki medya gücü ile Ukrayna'nın Rus güçlerine saldırdığına dair asparagas haberler yayınlatıyor. Kırım'ı işgal eden Rusya, yürüttüğü kara propaganda ile Ukrayna’yı saldırgan taraf olarak göstermeye çalışıyor. Gerçekleştireceği saldırılara, karşı şimdiden zemin hazırlıyor. Ukraynalı eski istihbarat subayı Andriy Rymaruk, Rusya’nın Ukrayna’yı kapsamlı bir işgale hazırlandığını dile getiriyor. Andriy Rymaruk; Rusya sınır bölgelerindeki teçhizat ve askeri personel sayısının önemli ölçüde arttığını ve bunun endişe verici olduğunu katıldığı bir programda net olarak ifade etti. Rymaruk, daha endişe verici olan gelişmenin ise Rus Silahlı Kuvvetleri’nin ağır askeri teçhizatlarını Kırım Yarımadası’na transfer etmiş olma ihtimali olduğunu üzerine basa basa söylüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy bu durum üzerine NATO’nun yolunu tuttu. Rusya’ya diplomatik bir mesaj vermeye hazırlanıyor aklı sıra fakat Putin ve ekibi saldırmaya hazır.

Rusya'nın Donbass temas hattı ve Kırım'a 28 tabur yığması üzerine, Kuzey Akım 2 hattı Polonya ve ABD'nin tabiki de hemen radarına girdi. Biden ve ekibinin aradığı fırsat altın tepside önlerine geldi. Sevgili dostlar ABD Dış İşleri Bakanı Antony Blinken’ın Rus karşıtlığını bilmeyen yoktur. Antony Blinken ve Genelkurmay Başkanı Org. Mark Villey’den Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen açıklamaları hemen yayınladılar eksik olmasınlar. Fakat Rusya sessiz kalmadı Dışişleri Bakanı deneyimli Lavrov direk tehdit etti. Lavrov, “Donbas’ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna’yı yıkıma uğratır” diyerek ayağınızı denk alın demokratlar elimizi kana bulamayın dedi. Lavrov’un bu denli sert çıkışı fırtına öncesi sessizliği gerilim hattına çevirdi diyebiliriz saygıdeğer okurlar. Açıkçası Rusya hem güneyden hem kuzeyden hızlı bir saldırı gerçekleştirebilir. Gelişmelere sağlam bir perspektiften bakıldığında Rus güçleri Belarus topraklarını da kullanılabilir. Diğer transferlere ve sahadaki gelişmelere baktığımızda ise Putin, Ukrayna’yı yarım daire içerisine aldığını net olarak görebiliyoruz. ABD’nin Ukrayna’ya ve bölgedeki çatışmalara dair daha aktif bir pozisyon alması ve destek açıklamalarında bulunması, Rusya’nın sinir gücünü de test etmeye çalışması gerilimi iyiden iyiye tırmandırıyor. Test gibi bir gerilim senaryosuyla karşı karşıyayız. Ukrayna yönetimi ABD’ye güvenip Obama dönemindeki gibi hatalar yaparsa geçmiş olsun diyebiliriz. Ayrıca; Ukrayna krizi, Avrupa-Atlantik güvenliğinde potansiyel bir dönüm noktası gibi gözüküyor. Bu kriz, birçok yönden uzun vadeli sorunların ve anlaşmazlıkların bir parçasıdır. Çözülse bile, çok sayıda kavramsal ve pratik gerginlik noktası kalacağa benziyor. Veya Vladimir Putin rejiminin bir başka yüzünü göstermiş olur.