Uzmanlar açıkladı: Her yıl 300 bin kişinin hayatını kaybettiği kanser türü tarihe karışıyor

Dünyanın en yaygın hastalıklarından bir şüphesiz ki kanser. Yapılan bir araştırmada dünya genelinde yaşanan ölümlerinin çoğunluğu kanser yüzünden meydana geliyor. Ancak DSÖ geçtiğimiz günlerde, bir kanser türünü daha ortadan kaldıracak aşı bulduklarını belirtti.

12.04.2022-11:07 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-15:57)

Çağımızın hastalıklarından biri olan kanser, her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmada ise her yıl 300 bin kadının rahim ağzı kanseriyüzünden hayatını kaybettiği gerçeği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü ise rahim ağzı kanserine karşı geliştirilen aşının, ölümlerin önüne geçeceğini belirtti. Peki nedir bu aşı? Gelin beraber bakalım…

Rahim ağzı kanseri tarihe karışıyor

DSÖ’nün geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama, binlerce kişiye umut oldu. Yetkililer her yıl 300 bin kişinin ölümüne neden olan rahim ağzı kanserinin, geliştirilen insan papilloma virüsünün (HPV) tek dozuyla önüne geçilebileceğini belirtti. Geçtiğimiz gün toplanan Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu, yaptıkları çalışmaların sonuçlarını açıkladı. 

HPV aşısına dair derinlemesine bir çalışma yürütüldüğünü ifade eden DSÖ yetkilileri,’’ "tek doz HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı yeterli düzeyde sağlam koruma sağladığı" sonucuna varıldı. HPV aşısına dair araştırma sonucunun "ezber bozucu" nitelikte olduğu ve dünya genelinde tek doz kullanımının, orta ve düşük gelirli ülkelerde daha fazla kişinin aşıya erişimini sağlayıp daha fazla kanser vakasını önleyebileceği vurgulandı’’ bilgisini paylaştı. 

Rahim ağzı kanserinin ilacı çıktı

Her yıl 300 bin kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı yaptıkları bir araştırmada, dünya genelinde 300 bin kadının her yıl rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğini belirtti. DSÖ, "Rahim Ağzı Kanserini Yok Etmeyi Hızlandırmak için Küresel Strateji" programı kapsamında, dünyadaki kadınların yüzde 90'ına HPV aşısı uygulanmasını ve yüzde 70'ine kanser taraması yaptırılmasını hedefliyor. Bu tedbirlerin alınması halinde 2050'ye kadar rahim ağzı kanseri ölümlerinin yüzde 40 azalacağı öngörülüyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal