USOM Nedir?

USOM kurulduğundan bu yana aldığı ihbarları başarılı bir şekilde tamamlayarak adından sıklıkla söz ediyor. Aynı zamanda geliştirdiği projelerle birlikte küresel anlamda başarısını günden güne kanıtlamaktadır.

30.12.2021-13:01 - (Son Güncelleme: 30.12.2021-17:52)

Siber saldırılar, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte gittikçe gözle görülür hale gelmektedir. Özellikle gücü elinde bulunduran gruplar, güçsüzlere karşı internet üzerinde sürekli baskı uygulamakta ve doğru bir tabirle “mobbing” yapmaktadır. Yapılan bu baskı, taciz, hakaret ve daha birçok suçu önlemek amacıyla Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi kurulmuştur.

USOM NE ZAMAN KURULDU? 

20/10/2012 tarih ve 28447 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Ulusal Siber Güvenlik Çalışmalarının Yürütülmesi, Yönetilmesi ve Koordinasyonuna İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı” ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu gereğince 20/06/2013 tarih ve 28683 sayılı Resmi Gazate’de yayımlanan 2013/4890 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “2013-2014 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında, Ülkemizin siber güvenliğine karşı siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi, muhtemel siber saldırı ve olayların etkilerini azaltılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve belirlenen aktörlerle paylaşılması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde 27/05/2013 tarihinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM, TR-CERT) oluşturulmuştur. 


NEDİR?

USOM, Türkiye’deki siber olaylara müdahale etmek için kurulur. Ulusal ve uluslararası koordinasyon çalışmalarını 7/24 yürütür. Yapıldığı tespit edilen siber tehditlere karşı ilgili taraflara uyarı ve duyurular yaparak olayların etkilerini azaltmaya veya kaldırmaya çalışır. Siber zorbalığa maruz kalan bilişim sistemlerine yönelik koruyucu tedbirler alır. Siber suç tespit edildiğinde adli makamlar ve kolluk kuvvetleri ile koordinasyon içerisinde hareket edilir. Zararlı internet adreslerinin erişim engellemeleri yapılarak siber tehditlerin, olayların etkilerinin azaltılması, ortadan kaldırılması amaçlanır. Amaç, siber tehditleri azaltmak, bertaraf etmektir. USOM, siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu sağlamaktadır.

ENGELLENEN SİBER TEHDİTLER

2014 yılında kurulan USOM, 2021 yılına kadar 27 bin 408 zararlı bağlantı tespit etti. 8 bin 841 resmi siber güvenlik açığı yazısı gönderildi. 878 güvenlik bildirimi yapıldı. Yapılan global siber güvenlik endeksi sıralamasında Türkiye, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Global Siber Güvenlik Endeksi’nde yükseldi. Türkiye Dünya genelinde 11’inci, Avrupa’da 6. oldu.

ÖNEMLİ PROJELERİ

USOM’un kurumsal iç kaynaklarla geliştirilen AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA ve KULE projeleri bulunmaktadır. Projeler, ülkedeki siber güvenliğe katkı sağlamaktadır.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal