Ülkelerin Aşı Takvimi Belli Oldu

Koronavirüs salgını dünyayı kasıp kavurururken, Birçok firmanın adı aşı çalışmalarına karışmış olumlu ve olumsuz sonuçlar gündemdeki gelişmelerin için karışmıştı.

08.12.2020-01:44 - (Son Güncelleme: 08.12.2020-02:14) Ülkelerin Aşı Takvimi Belli Oldu

Son olarak Rusya'da da aşılamaya çalışmalarının başlamasıyla birçok ülkede aşı takvimleri netleşmeye başladı. Bütün üllkelerde öne çıkan ilk kural ise aşılama işlemlerinde yaşlılara ve sağlık çalışanlarına öncelik verilecek olması.

'SON GELİŞMELER'

ABD'de üretilen Moderna aşısı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) onayını aldıktan sonra ABD vatandaşlarına uygulanacak. Ocak ayında da satışa sunulacak.

'ALMANYA'

Almanya`da aşılama için başlangıç tarihi 2021 yılının ilk haftası olarak belirlendi. Bu kapsamda 16 eyalette 400'den fazla aşı merkezinin kurulumuna başlandığı belirtilirken ilk kullanılacak aşı Pfizer ve BionTech'in ortak ürettiği aşı olacak.

'İNGİLTERE'

Uzun süreli karantinadan çıkan İngiltere`de Pfizer`in BioNTech`le geliştirdiği COVID-19 aşısı 8 Aralık`ta yapılmaya başlanacak.

'FRANSA'

200 milyon doz aşı siparişi verilen Fransa'da çalışmaları süren Sanofi aşısının henüz hazır olmadığı bildirilirken onaylanmasının ardından Pfizer-Biontech ve Moderna`nın kullanılacağı açıklandı.

'BELÇİKA'

Belçika`da aşılamanın ocak ayı başlarında yapılmaya öğrenilirken, Pfizer-Biotech aşısı Belçika`da üretilip buradan tüm dünyaya dağıtılacak

'TÜRKİYE'

Ülkemiz Sağlık Bakanlığı bünyesinde Çinli SinoVac firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısı için 50 milyon dozluk bir sözleşme imzalamıştı. Aşının ilk parti teslimatının 11 Aralık'tan sonra yapılması bekleniyor.
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, aşının ilk uygulamasının, testler için en az 14 güne ihtiyaç olduğundan 25-26 Aralık`ta yapılabileceğini söylemişti.

Aşılar geldiğinde öncelikle Akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından incelemeler yapılacak.

Ortaya çıkacak veriler TİTCK tarafından değerlendirilecek ve Türkiye standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecek.

Türk bilim insanların tarafından geliştirilen yerli aşının ise Nisan 2021'de kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.

'RUSYA'

Geçtiğimiz Cumartesi günü Rusya'da Sputnik V aşısı halka uygulanmaya başlandı. Aşı yapılacak kişilerin son 2 hafta içinde üst solunum yolu rahatsızlığı geçirmemesi ve kronik rahatsızlığının bulunmaması gibi şartlar aranıyor

'BOSNA HERSEK'

Balkan ülkesi Bosna-Hersek'te , 2021`in ilk çeyreğinde aşılama işlemlerine başlanacak


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal