Türkiye Yerli Tohumunu Üretiyor

Adıyaman'da yerli tohum üretim alanında hasat dönemi başladı. Drone ile çekilen görüntüler adeta bir kilim desenini andırıyor.

31.05.2021-11:07 - (Son Güncelleme: 31.05.2021-11:42) Türkiye Yerli Tohumunu Üretiyor

Adıyaman, yerli tohum üretiminde önemli merkezlerden birisi. Üretim yapılan alan ise kuşbakışı görüldüğünde adete bir kilimi anımsatıyor.

Türkiye'nin son zamanlarda üzerinde çalışmaları yoğunlaştırdığı tohum ve tohumlara ait gen bankası için Adıyaman'da önem arzeden bir üretim merkezi bulunuyor. Adıyaman Türkiye'de yerli tohum üretimi konusunda Konya ve Diyarbakır'dan sonra 3'üncü sırada bulunuyor. 

1150 ÇEŞİT ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Adıyaman'da bulunan yüzlerce dönümlük üretim alanında mercimek, arpa, buğday, tritikale, yem bitkileri, fiğ yem, bezeye, nohut, bezelye, tıbbi aromatik bitkiler ve yağ bitkileri, siyah nohut ve siyah buğday da dahil olmak üzere bin 150'yi aşkın çeşit üzerinde çalışmalar yapılıyor.

HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

Atalık buğdaylar ve diğer buğdayların birleşimiyle yerli tohumların elde edildiği alanda hasat dönemi başladı. Tohumlar, yurt içi yanı sıra birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Bu alanda üretilen tohumlara Adıyaman’ın tarihinde önemli değere sahip olan Cendere, Perre, Mansur, Göksu gibi isimlerde veriliyor.

Adıyaman tohum üretim alanı

''2020 YILINDA TÜRKİYE TOHUM ÜRETİMİ ÜÇÜNCÜSÜ OLDUK''

Olgunlar Tohumculuk AR-Ge Sorumlusu Murat Olgun, ''Üretim alanımızda dtrikale, yem bitkileri, fiğ, bezelye, buğday, arpa, mercimek, nohut, yağ bitkileri, tıbbı aromatik bitkiler olmak üzere yaklaşık 1150 çeşidi deneme sahasında üretmekteyiz. Biz firma olarak Adıyaman’da belli lokasyonlarda Ata buğdayı dediğimiz, Allah’ın bize bahşettiği yabani buğday ile yerel popülasyon toplamak suretiyle buğdayların melezlemesinden sonra kültüre aldığımız buğdayları yerli ve milli olarak çıkartmaktayız. Buğday, mercimek, nohut, arpa da yapmaktayız. 2020 Adıyaman’ın toplam tohum üretim miktarı 73 bin ton ile Adıyaman Türkiye genelinde 3. sırada yer almaktadır. Doğal yollarla elde ettiğimiz, melezlemesi ve akabinde seleksiyon sonucunda Perre ve Cendere buğdayımız, Hısn-ı Mansur isimli mercimeğimiz, Göksu nohut çeşidimiz Adıyaman’a has ürünümüzdür'' dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Kahraman ise son yıllarda yerli tohumun önemine vurgu yaparak, ''Son yıllarda yerli tohumların önemi daha çok arttı. Bunlar bizim geleneksel genetik hazinemiz. Islah çalışmalarını kullanarak çeşitli hastalıklara, zararlara dayanıklı yeni çeşitlerin geliştirilmesinde oldukça önemli bir yere sahip. Bu nedenle de genetik kaynakların toplanması, yerli tohumların ıslah çalışmalarında önem arz ediyor. Bir gen ile milyonlarca dolar tasarruf sağlıyoruz. Yerli tohumlar onun için bu bakımdan her zaman için önemlidir'' açıklamasında bulundu.

Büyük tohum üretim alanı drone ile görüntülendi.

Adıyaman tohum üretim alanı

Adıyaman tohum üretim alanı

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal