Tokat'ta Roma Dönemine Ait Cephanelik Turizme Kazandırılacak

M.Ö. 2-3'üncü yüzyıl dönemlerine ait olan Tokat'ın Niksar ilçe merkezindeki arsenal ilçeye gelen ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

03.07.2020-10:37 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-10:34) Tokat'ta Roma Dönemine Ait Cephanelik Turizme Kazandırılacak

Tokat'ın Niksar ilçe merkezindeki M.Ö. 2-3'üncü yüzyıl dönemlerine ait olan arsenal (cephanelik) ilçeye gelen ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.

Tavanında yaklaşık 4 metre yüksekliğinde havalandırma bacası yer alan Arsenal, 1 metre 20 santimetre duvar kalınlığına sahip.

Girişi tuğla örgülü kemer geçişli olan, tabanı kireç harçlı Horasan malzeme ile kapatılan arsenalin ziyaretçi çekmesi planlanıyor.

Roma dönemine ait Arsenal ile ilgili bilgi veren  Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan şunları söyledi:

"Burası askeri bir depo, Roma döneminin askeri deposu. Ama zamanla önce Roma dönemi, sonra Bizans dönemi ve sonrasındaki dönemlerde etkilenmeler var. Özellikle burada Bizans'ın yapıya müdahale ettiğini görebiliyoruz. Ateş tuğlası Roma kültürü değil, Bizans dönemine ait olduğu görebiliyoruz. Ancak ilk yapımının Roma dönemi olduğunu biliyoruz Burada 11 tane oda var. Buradan bir odaya da geçiş alanımız var. Burada bulunan 11 oda içine kazı esnasında kemikler bulundu. Fakat yapılan testlerde buradaki kemiklerin eski döneme değil, yeni tarihlerde yaşayanlara ait olduğu belirlendi. Ama biz buranın devamının olduğu tahmin ediyoruz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal