Savunma Sanayinin PARS'ı, Özellikleriyle Göz Dolduruyor

PARS III-TTZHA, PARS 8x8 araç ailesinin Taktik Tekerlekli Zırhlı Havan Aracı versiyonudur. Araç içerisine, döner tabla üzerine monte edilmiş ve gövde üzerinde yer alan geniş kapakların açılması suretiyle atış yapabilen, 81 veya 120mm havan silah sistemleri entegre edilebilmektedir.

29.01.2020-15:09 - (Son Güncelleme: 29.01.2020-13:41) Savunma Sanayinin PARS'ı, Özellikleriyle Göz Dolduruyor

Adını bir zamanlar Anadolu’da yaşayan sessiz, çevik ve yırtıcı bir leopar türünden alan PARS ailesi, düşük ve yüksek yoğunluklu muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlanmış, benzersiz özellikleri ile kullanıcısına stratejik avantajlar sunan, yapısında günümüzün en gelişmiş teknolojilerini barındıran, taktik tekerlekli zırhlı muharebe araçlarıdır.

30.000 kg azami yüklü ağırlığa sahip olan PARS III 8X8, dizel motorla donatılmıştır. 100 km/s hıza ulaşabilen araç %60 dik, %30+ yan eğim-de hareket edebilmekte, 70 cm yüksekliğinde dik engel ve 200 cm uzunluğunda hendek geçebilmektedir. Motor yerleşimi ve gözetilen dengeli tasarım sayesinde araç, birbirine çok yakın aks yüklerine sahiptir.

Bu tasarım yaklaşımı; araca gevşek ve yumuşak zeminde dahi rahat hareket edebilme, yüksek hızlarda artan yol tutuşu ve kısa frenleme mesafesi gibi kabiliyetleri kazandırmıştır. 8X8 sürüş özelliğine sahip aracın tüm aksları gerektiğinde kilitlenebilmektedir. Merkezi teker şişirme sistemin yeteneği, farklı arazi koşullarında sürücüye lastik basınçlarını ayarlama imkanı verir.

Sınıfının en yüksek teker gezinme hareketine ve en düşük dönüş yarıçapına sahip aracı.Sınıfındaki en yüksek teker gezinme hareketine sahip tam bağımsız hidropnömatik süspansiyon sistemi farklı yol koşullarında en iyi yol tutuşunu sağlar. Tüm akslardan dönüş sistemi ile PARS III 8X8, 8 m’lik dönüş yarıçapıyla, sınıfındaki en düşük dönüş çapına sahiptir.

Yüksek hızlarda üçüncü ve dördüncü akslardaki yönlendirme sistemini kilitleme özelliği, ABS sistemi ve motor freni sürüş güvenliğini arttıran özelliklerdir. Aracın ön kısmında bulunan iki kişilik sürücü kabini ve 180° yatay görüş açısı, yüksek sürüş güvenliği ve konforu sağlamaktadır. Geniş cam periskopları, aracın ön ve arkasında konumlanmış gece ve gündüz kameraları, sürücü ve komutana daha geniş görüş alanı vermektedir.

800 km üzerinde menzili olan PARS III 8X8, patlamaya ve delinmeye karşı özel önlemler alınmış yakıt tanklarına sahiptir. Acil durumlara karşı zırh altında yedek yakıt tankı mevcuttur. Tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler, patlak lastikle yol alabilme imkanı sağlar.

PARS III 8X8 koruma seviyesi ile, hem personel taşıma amacıyla üretilen mayın korumalı kamyonların koruma seviyesine sahip olmakta hem de modern bir zırhlı muharebe aracında beklenen kabiliyetleri bünyesinde bulundu-rarak farklılığını ortaya koymaktadır.

Araç alt sistemlerinin, mayın korumalı gövdeye modüler olarak bağlanması, bakım ve değişim kolaylığı sağlamaktadır. Özellikle yürüyen aksam ve güç aktarma sistemlerinin bakım ve değişimindeki bu ko-laylık aracı benzerlerinden üstün kılar. 60 dakikadan daha az bir sürede sökülüp takılabilen güç grubu mimarisi dikkat çekici bir yetenek olarak kullanıcıya sahada motor değiştirme avantajını kazandırır.

PARS Ailesi toplamda 7 araçtan oluşuyor. İhtiyaca ve şartlara göre en uygun Pars tercih edilebiliyor. Bunlardan TTZMA, PARS III 8x8 araç ailesinin Taktik Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracı versiyonu olarak görev yapıyor. TTZPT ise, PARS III 8x8 araç ailesinin Taktik Tekerlekli Zırhlı Personel Taşıyıcı versiyonu oluyor. Ailenin bir diğer üyesi TTZHA PARS III 8X8, bu araç ailesinin Zırhlı Komuta Yeri Aracı versiyonudur. Haberimizde yer verdiğimi TTZHA modeli dışında diğer iki modeli de TTZAA TTZKA, PARS III 8x8 araç ailesinin Zırhlı Kurtarma Aracıdır. Son olarak TTZAA, PARS III 8x8 araç ailesinin Zırhlı Ambulans Aracı olarak görev yapmaktadır.

FNSS Savunma Hakkında

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. (FNSS); Nurol Holding  A.Ş. (%51) ve BAE Systems (%49) ortaklık girişimi olup, Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik ülke silahlı kuvvetleri için, paletli ve tekerlekli zırhlı araç aileleri ile silah sistemlerinin tasarım ve üretiminde öncü bir kuruluştur. 

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal