Tarihi keşif: Osmanlı Dönemine ait o parça tarihçileri heyecanlandırdı

Eskişehir’de yapılan tarihi bir kazıda, Osman Bey’in 1288 yılında fethettiği kaleden çıkanlar tarihçileri heyecanlandırdı. Bulunan bu yapıların ilk kez gün yüzüne çıktığı belirtildi. İşte detaylar…

15.09.2022-12:52 - (Son Güncelleme: 15.09.2022-13:45) Tarihi keşif: Osmanlı Dönemine ait o parça tarihçileri heyecanlandırdı

Eskişehir’de bulunan  Karahisar kalesine sürdürülen tarihi kazıda, heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. 1288 yılında Osman Bey tarafından fethedilen kalede yapılan çalışmada, Organ Gazi sikkesi bulundu. Tarihçilerin ilk kez görüldüğünü belirttiği sikkenin yüzünde "Es-Sultanül-Adil Orhan Bin Osman Halleda'llahu (Mülkehu)", diğer yüzünde ise "La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah" yazdığı öğrenildi.

Eskişehir’de tarihi keşif

Osman Bey’in 1288 tarihinde Bizanslılardan fethettiği Karacahisar Kalesi’nde yapılan tarihi kazılarda, Orhan Gazi’ye ait sikkeler bulundu. "Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı" statüsündeki çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) iş birliği tarafından yürütülmeye devam ediyor. Kazı çalışmaları devam ederken bir yandan da arkeolojik verilerin uzman ekipler tarafından incelendiği çalışmalarda bulunan sikkelerin Orhan Gazi’ye ait olduğu belirlendi. Kazı çalışmasında bulunan sikkelerin üzerinde ise "Es-Sultanül-Adil Orhan Bin Osman Halleda'llahu (Mülkehu)", diğer yüzünde ise "La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah" yazısı bulunuyor.

"Burası bir orta çağ kenti"

Tarih kazı çalışmalarının başındaki isimlerden Yılmazyaşar, Türkiye'de yürütülen Osmanlı arkeolojisiyle ilgili az sayıdaki arkeolojik kazılardan biri olduğunu ifade ederek, "1299 yılında burada Dursun Fakih tarafından bir hutbe okunuyor. Bunun sonrasında da çevre illerden ve özellikle Germiyan'dan birtakım insanların buraya yerleştirilmesiyle aslında kentte Osmanlı hayatı başlıyor. Buradaki çalışmalarda da biz kalenin hem Bizans Dönemi'ndeki oluşumu hem de Osmanlı kenti haline gelmesi sürecinde arkeolojik verilerin tarihsel verilerle bir arada değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. 

Arkeolojik çalışmaların yaklaşık 2 yıl kadar önce başladığını belirten Yılmazyaşar, "Önemli sonuçlar var. Ağırlıklı olarak çalışmalara içinde bulunduğumuz sarnıçta devam ettik. Sarnıç, yüzde 90 oranında ortaya çıktı. Burası bir Orta Çağ kenti. Sarnıç özellikle kuşatma sırasında bu tarz Orta Çağ kalelerinde daha doğrusu tüm kalelerde en önemli ihtiyaçlardan bir tanesi. Çünkü su ihtiyacını karşılıyor. Bu alan bize bir anlamda kalenin özetini sundu." diye konuştu.

Eskişehir'de tarihi eser bulundu

"Orhan Gazi'nin sikkesi ortaya çıktı"

Yapılan çalışmalarda Osmanlı Dönemine dair birçok şey bulduklarını ancak, Orhan Gazi sikkesine ilk defa rastladıklarını belirten Yılmazyaşar, "Aynı zamanda geçmiş dönemlerde ortaya çıkmış olan arkeolojik veriler de uzman ekipler tarafından yeniden değerlendiriliyor. Bizim için bu yıl sevindirici olan sonuçlardan birisi ilk defa Karacahisar Kalesi'nde Orhan Gazi'nin sikkesinin varlığının tespit edilmesi." ifadesini kullandı.

Buldukları sikkenin odukça önemli bir değeri olduğunun altını çizen Yılmazyaşar, "Osman Gazi döneminden itibaren burada yoğun bir iskan olduğunu biliyoruz. Tarihsel kaynaklar bunu söylüyor fakat bunun arkeolojik olarak da bir şekilde ispat edilmesi gerekiyordu. Bu anlamda Orhan Gazi'nin bu sikkesi bizim için son derece önemli. Aynı zamanda Karamanoğlu 2. Mehmet'in Larende baskılı bir sikke grubu var. Bu da Türkiye'de çok az sayıda arkeolojik olarak tespiti yapılmış bir bulguydu. Bunlar dönemin tarihini anlamak, sosyokültürel ve tarihsel ilişkileri tanımlamak adına bizim için çok önemli veriler olarak hem sevindiriciydi hem bilimsel olarak da oldukça anlamlı sonuçlar” dedi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal