İstanbul'da son yılların en büyük tarihi eser operasyonu gerçekleşti! 3 farklı müzeden 9 kişilik özel ekip oluşturuldu

İstanbul'da son yılların en büyük tarihi eser operasyonlarından birisi gerçekleşti. Beykoz'da 3 ayrı bahçe ve depoya yapılan operasyonda, Roma, Bizans ve Helenistik dönemlerine ait binlerce "Pitos" ve "Amfora" ele geçirildi. Sütun başları ve hat levhaların da bulunduğu tarihi objeler 9 arkeolog ile inceleme altına alınacak.

12.08.2022-14:13 - (Son Güncelleme: 12.08.2022-14:13)

Yapılan operasyonun detaylarını İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ şu sözlerle anlattı; "Bir müze haricinde bu kadar çok Tarihi Eser gördün mü? On binlerce Amfora ve Pitos, bunlar Anadolu'nun birçok noktasından getirilmişler."

Bahçelerdekiler nasıl fark edilmedi?

Bahçelerdekiler nasıl fark edilmedi?

"Çünkü firma 'biz dizayn firmasıyız, bahçe dizayn ediyoruz' demişler. 'Bunlar tarihi eserin replikaları' demişler. 'ABD'ye, Avrupa ülkelerine lüks yerlere satıyoruz' demişler. Bu pitos çok kıymetli bir eser, bir örneği de İstanbul Arkeoloji müzesinde var. Burası amfora tarlası gibi. Amfora ve pitos tarlası... On binlerce eser... İstanbul Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aslında uzun süredir burada bir takip yapıyormuş. İstanbul Beykoz'da 3 ayrı noktada depolarda ve bahçelerde on binlerce tarihi obje ele geçirildi. Operasyona önce 3 kamyonla gidiyor polis ekipleri. Polisler de bu kadar çok miktarda eser beklemiyor. Yaklaşık on TIR dolusu tarihi obje ele görülüyor. Tarihi eserlerin seçilmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, Türk İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve Askeri Müzesi Müdürlüğü’nden 9 kişilik özel bir ekip oluşturuldu. Komisyon bu alana kapatacak ve bu ekip aylarca çalışarak bu eserleri inceleyip tarihi nitelikte olanlara el koyacak. Muhteşem ve müthiş bir operasyon. Meslek hayatım boyunca bu kadar kaçak tarihi eseri bir arada görmemiştim." açıklamalarını yaptı.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal