Diyarbakır'da 1700 yıllık tarihi eser bulundu!

Diyarbakır'da bulunan sivri dipli amforanın, zeytinyağı ve şarap taşımacılığında kullanılan ve 1700 yıllık tarihi olduğu tahmin edilen Geç Roma veya Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu düşünülüyor.

01.08.2022-15:05 - (Son Güncelleme: 01.08.2022-15:05)

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, UNESCO'nun 2015 yılında Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmiş tarihi surlarda sürdürülen restorasyon çalışmalarında 1700 yıllık amfora bulundu. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, merkez Sur ilçesinin eski güzelliğine kavuşabilmesi için 'Surlarda Diriliş' sloganıyla başladığı çalışmalar devam ediyor.

Bölgede ilk defa görülüyor

Diyarbakır Müze Müdürlüğü ile beraber yapılan arkeolojik kazılar sonucunda üzerindeki desenlerden ve yapılış şekli sebebi ile milattan sonra 330'lu yıllara ait olduğu düşünülen amfora (testi türü) gün yüzüne çıktı.

Ticari yollardan geldiği düşünülüyor

Ticari yollardan geldiği düşünülüyor

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı KUDEB'in Şube Müdürlüğüne bağlı olan arkeolog Süleyman Karakaş, bulunan amforanın bölgeye ticari yollar ile geldiğini düşündüklerini açıkladı. 5'inci etap sur restorasyon çalışmalarında 71 ve 72 numaralı burçlar arasında kazı çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Karakaş, 'Çalışmalarda birden fazla mimari yapıya rastladık. Buradaki asıl amacımız sur duvar izlerini çıkarmaktı ancak yaptığımız kazı çalışmalarında payandalara, kavisli mimari yapılara, mekanlara, döşemelere rastladık.' dedi. 

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal