Osmanlı'nın kuruluş döneminde yaptığı savaşlar! Kuruluş döneminde hangi ülkelerle savaştı

Osmanlı Devleti kuruluş döneminde pek çok savaş gerçekleşmiştir. Anadolu siyasi birliği sağlamak, Balkanlarda yeni yerler keşfetmek, bölgeyi Türkleştirmek gibi nedenlerle Osmanlı Döner kuruluş savaşları gerçekleşmiştir. 1299 ile 1453 tarihleri arasında hangi savaşların gerçekleştiği merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte Osmanlı kuruluş dönemi savaşları…

16.07.2022-09:17 - (Son Güncelleme: 16.07.2022-09:17) Osmanlı'nın kuruluş döneminde yaptığı savaşlar! Kuruluş döneminde hangi ülkelerle savaştı

Hem Türk hem de dünya tarihi boyunca önemli bir yere sahip olan birçok savaş gerçekleştirilmiştir. Osmanlı döneminde devletin kurulması için de pek çok savaş gerçekleşirken birçok kişide hangi savaşların yapıldığını merak ediyor. İşte Osmanlı kuruluş dönemi savaşları… 

Osmanlı Devleti kuruluş savaşları nelerdir? 

Osmanlı Devleti'nin kuruluşu için pek çok savaş gerçekleştirilmiştir. Osmanlı dönemi kuruluş savaşları kronolojik sıralaması şu şekildedir: 

Koyunhisar Savaşı (1302)

Bafeus Muharebesi olarak da bilinen Koyunhisar Savaşı, 1302 yılında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Bu savaş sonrasında Kite Kalesi fethedilmiş ve Bursa üç taraftan çevrilmiştir.

Dimbos Savaşı (1303)

Türk akınlarının Bizans üzerine artması nedeniyle bu duruma son vermek isteyen Bizans imparatoru II. Andronikos, Osmanlı Devleti’ne saldırır. 1303 yılında gerçekleşen Dimbos Savaşını Osmanlı kazanır.

Maltepe Savaşı (1329)

Pelekanon Muharebesi olarak da bilinen Maltepe Savaşı, 1329 yılında gerçekleştirildi. Orhan Gazi ve  III. Andronikos arasında geçen bu savaş Osmanlı Devleti’nin İznik’i kuşatma altında tutması sebebiyle harekete geçmiş ve iki ordu Eskihisar yakınında savaşa girer. Bu savaş Osmanlı Devleti'nin zaferi ile sonuçlanırken Kocaeli Yarımadası'nın da fethi gerçekleştirilmiştir. Bu sayede 1331 yılında İznik fethedildi. 

Osmanlı Devleti Savaşları

Sazlıdere Savaşı (1361)

1361 tarihinde Osmanlı'nın Balkanlar'daki ilerleyişinin durdurmak için gerçekleştirilen bu savaş Bizans ve Bulgar ittifakı ile I. Murad komutasındaki Osmanlı ordusu arasında gerçekleştirilmiştir. Savaşı Osmanlı Devleti kazanırken Edirne'nin fethi gerçekleştirildi. Filibe ve Gümülcine’yi Osmanlı'nın almasıyla Bizans İmparatorluğu'nu Avrupa ve Balkanlardaki bağlantısı kesildi. Bu sayede dirne başkent olarak kabul edilmiş ve 1453 İstanbul'un fethine kadar da bu şekilde devam etmiştir. 

Sırpsındığı Savaşı (1364)

Edirne'nin Fethi edilmesinden sonra İstanbul'da Avrupa'ya yol kesilirken bölgede hızlı bir şekilde Türkleşmeye başladı. Bu durum Bulgar mi sırtları rahatsız ederken Papa V. Urban’a başvurarak Osmanlı bölgeden uzaklaştırılması için ittifak kurulması istendi. Bunun üzerine Sırp ve Bulgar krallıklarını Eflak Bosna ve Macar krallıklarının eklenmesi ile Haçlı ittifakı oluşturuldu. 

1364 senesinde Osmanlı Devleti ile Haçlılar ile Sırpsındığı Savaşı'nın gerçekleştirdi. Osmanlı'nın savaşı kazanması sonrasında Edirne ve Batı Trakya'nın güvenliği sağlandı. Bölgedeki Macar üstünlüğüne de son verildi. 

Çirmen Savaşı (1371)

Sırplar ile Osmanlı Devleti arasında, Meriç Nehri kıyısındaki Çirmen mevkiinde gerçekleştirilen savaş Osmanlı üstünlüğü ile sonuçlandı. Savaş sonrasında bölgede yer alan Sırp ve Bulgar Prenslikleri Osmanlı hakimiyetini kabul etti.

Osmanlı Devleti Hangi Savaşlara Girdi

Ploşnik Muharebesi (1386)

Osmanlı Devleti ile Lazar Hrebelyanoviç’in komutasında yer alan Sırp – Boşnak ittifakı karşılaşır. Bu savaşta Osmanlı Devleti mağlup olurken Osmanlı Devleti'nin ilerleyişi I.Kosova Savaşı ne kadar yavaşlamıştır. Bu savaş Osmanlı'nın ilk ciddi yenilgisi olarak kayda geçmiştir.  

Bileca Muharebesi (1388)

Osmanlı Devleti ile Bosna Krallığı’nın karşılaştığı bu savaş Osmanlı'nın mağlubiyeti ile sonuçlanmıştır. Bosna'nın Osmanlılar tarafından fethi gerçekleştirildi. 

1. Kosova Savaşı (1389)

Osmanlı peş peşe yenilgiye uğratılması Balkan uluslarının umutlandırırken Türkleri Balkanlardan çıkartmak için bir ittifak oluşturur.  Osmanlı'nın Balkanlar'daki ilerleyişinin durdurmak için Leh, Hırvat, Macar ve Çekler  bir Haçlı ittifakı oluşturur. I. Murad komutasında yer alan Ordu Kosova Ovası'nda karşı karşıya gelir. Osmanlı'nın üstünlüğü ile sonuçlanan savaşta sırtlar Osmanlı hakimiyetini yeniden tanır. I. Kosova Savaşı, Osmanlı Devleti kuruluş dönemi savaşları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu savaşta  I. Murad Milos Obiliç tarafından bıçaklanarak şehit edilmiştir.

Niğbolu Savaşı (1395)

Bu savaş ile birlikte Yıldırım Beyazıt Niğbolu’yu fetheder ve Macarlarla sınır komşusu olur. Olay sonrasında İstanbul'u kuşatan Yıldırım Beyazıt'ın bu hamlesi Bizans tarafından panikle karşılanır. Bunun üzerine bir Haçlı Birliği oluşturulur. 

Bulgar, Macar, Fransız, Kutsal Roma Germen, Venedik ve Ceneviz askerlerinden oluşan Haçlı ittifakı ile Osmanlı Devleti, 25 Eylül 1396 günü Niğbolu önlerinde karşı karşıya geldiler. Bu savaş Osmanlı'nın Zaferi ile sonuçlanırken birçok Avrupalı asilzade de esir düşmüştür.

Ankara Savaşı (1402)

Timur ile Osmanlı Devleti’ni, Ankara’nın Çubuk Ovası’nda karşı karşıya gelir. Anadolu üzerinde Hakimiyet kurmak isteyen iki devlet savaşa girerken Osmanlı Devleti Ankara Savaşı'nda mağlup edildi. Ortaya çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde Ankara Savaşı; Osmanlı Devleti kuruluş dönemi savaşları arasında önemli yeri olan bir savaştır. Bu savaşın sonunda Yıldırım Bayezid Timur’a esir düşmüş, Anadolu’daki siyasi birlik bozulmuş ve Osmanlı Devleti, 13 yıl sürecek olan Fetret Devri’ne girmiştir.

Osmanlı Dönemi Savaşları

Varna Savaşı (1444)

II. Murad önderliğinde gerçekleştirilen bu savaş Osmanlı Devleti ile Papalığın birleştirdiği Balkan milletleri Haçlı orduları tarafından gerçekleştirildi. Bulgaristan'ın Varna şehri yakınında gerçekleştirilen savaşı Osmanlı kazandı. Kazanılan bu zaferle Mora ve Bulgaristan Osmanlılara bağlanmış ve Osmanlı Devleti’nin Balkanlar’daki otoritesi sağlamlaşmıştır.

2. Kosova Savaşı (1448)

II. Murad ve Macar, Eflak, Boğdan ve Polonya krallıklarının oluşturduğu Haçlı orduları arasında yapılan II. Kosova Savaşı, Osmanlı Devleti'nin büyük zaferi ile sonuçlandı. Bu savaş sonrasında Osmanlı Devleti Balkanlardaki üstünlüğünü kesinleştirdi. Bununla birlikte Türklerin Balkanlardan atılamayacağının Avrupalılar tarafından kabul edildi. Bu nedenle  II. Kosova Savaşı Osmanlı Devleti için önemli savaşlar arasında yer almaktadır. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal