Taliban’a Direnen Son Bölge Pençşir Düştü

Dün şiddetli çatışmaların yaşandığı Taliban’a direnen son cephe olan Pençşir vilayetinde Taliban hakimiyeti ele geçirdi. Taliban üyeleri bu zaferi gece boyunca kutladılar.

04.09.2021-11:21 - (Son Güncelleme: 04.09.2021-12:36) Taliban’a Direnen Son Bölge Pençşir Düştü

Afganistan’da ABD’nin çekilmesiyle birlikte başlayan Taliban ilerleyişi devam ediyor. ABD çekildikten sonra mevcut hükümet ve güvenlik güçlerinin herhangi bir direniş sergilememesi ve Taliban askerlerinin hızla ülkenin dört bir yanında idareyi ele geçirmesi devam ediyor.

SON KALE PENÇŞİR'DE ELE GEÇİRİLDİ

Taliban üyeleri ile bölgedeki bir grup direnişçi arasında birkaç gündür süren mücadele dün şiddetlendi. Kabil’in 150 km uzaklığında bulunan bölgede yaşanan şiddetli çatışmaların ardından direnişçilerin hızla bölgeyi terk ettiği ve Taliban’ın tam kontrol sağladığı bölgedeki gazeteciler tarafından bildiriliyor.

TALİBAN ÜYELERİ SABAHA KADAR KUTLAMA YAPTI

Bu mutlak galibiyetin ardından son direnen bölge olan Pençşir’de ve ülke genelinde Taliban üyelerinin sabaha kadar kutlama yaptığı bildiriliyor. Sosyal medyada paylaşılan videolarda Taliban üyelerinin sabaha erken saatlere kadar havaya ateş açtığı ve bu açılan ateşler sonunda kaza kurşunuyla yaralanan insanlar olduğu da edinilen bilgiler arasında.

SON DİRENEN İSİM AHMED MESUR, AFGANİSTAN'DAN TACİKİSTAN'A KAÇTI

Taliban’ın paylaştığı bilgilere göre Pençşir’in ele geçirilmesinden sonra ülkenin önemli komutanlarından biri olarak görülen Ahmet Şah Mesud’un oğlu ve direnişin sembol isimlerinden biri olan Ahmed Mesud’un Pençşir’den Tacikistan’a kaçtığı söyleniyor. Öte yandan Taliban’ın bu galibiyetle birlikte yaptığı açıklamada ‘Pençşir, İslam Emirliği’nin kontrolü altına girdi’ ifadeleri yer aldı.

PENÇŞİR'İN NEDEN ÖNEMLİ?

Pençşir bölgesi 150 binden fazla nüfusa sahip olup bölgeyi diğer bölgelerden ayıran en önemli özelliğin nüfus ağırlığını Taciklerin oluşturmasıdır. Çoğrafi koşullar sebebiyle gerillaya uygun olan bölgede direnişin kolay kırılacağı düşünülmüyordu. Bölgedeki kaynaklar Taliban’ın bölgede tamamen kontrolü ele geçirse dahi bu bölgede başarı yakalamasının zor olduğunu bildiriyordu. Taliban Penşir bölgesinin lideri olarak görülen Ahmed Mesud’la ülkedeki kontrolü ele geçirmeye başladıktan sonra bir dizi görüşmeler gerçekleştirmiş fakat herhangi bir anlaşma sağlanamamıştı.

TÜM ÜLKE TALİBAN YÖNETİMİNDE

Taliban tüm ülkede hakimiyet kursa da kurumsal düzen açısından bir düzenleme getirmiş değil. Hangi kanun ve kurallarla ülke yönetimini devam ettireceği. Mevcut kaos düzenini nasıl sağlıklı bir duruma getireceği tartışma konusu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal