Stresi Azaltan Besinler

Stres vücut sağlığını olumsuz etkileyen en önemli durumlardan biri. Kilo alımına da oldukça etkili olan stresi bazı besinleri tüketerek önleyebilirsiniz. İşte stresi azaltan besinler…

12.04.2021-12:04 - (Son Güncelleme: 12.04.2021-12:04) Stresi Azaltan Besinler

Birçok insan stresli durumlarda daha fazla yemek yeme eğilimi gösterir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki stresi azaltmak mümkün mü? Evet stresi tüketeceğiniz bu doğal besinlerle engelleyebilirsiniz.

STRESİ AZALTAN BESİNLER

Vücudunuzun stres hormonlarına karşı daha dirençli olmasına yardımcı olabilecek doğal, stres giderici niteliklere sahip oldukça çeşitli, kolayca bulunabilen, uygun fiyatlı ve lezzetli gıdalardan yararlanmak mümkün.

Beslenme ile Stres İlişkisi

Tehditkâr veya olağandışı bir şey hissettiğinizde, beyninizin hipotalamus adı verilen kısmı vücudunuzun her yerinde uyarı gönderir. Bu, adrenal bezlerin kalp atış hızınızı, kan basıncınızı ve enerji kaynaklarınızı artıran adrenalin üretmesini artırır.

Kortizol

Bu durum daha sonra, adrenalinin uyku döngülerini, kan basıncını, iltihaplanmayı ve şeker seviyelerini düzenleyen hormon kuzeni olarak bilinen kortizol var. Vücudunuz adrenalin ve/veya kortizol ile dolup taştıktan ve tehdit geçtikten sonra nasıl hissettirdiğini hatırlamak için bir saniye ayırın. Nasıl bir etki yaratacağına inanamayacaksınız. Vücut stresten sonra daha fazla besin ister.

Bu nedenle, stres giderici birçok gıda özellikle bu vitaminler ve mineraller açısından zengindir, diğerleri ise serotonin ve dopamin gibi rahatlamayla ilişkili hormonları destekler.

Folat

Bunun haricinde, hamileyseniz veya hamile kalmayı istiyorsanız fetal gelişim için gerekli olduğundan folat oldukça önemlidir. Ancak on yıllardır, folat eksikliği, ruh halini yükselten bir hormon olan serotoninin doğru sentezi için gerekli olduğundan, depresyonla da bağlantılıdır.

Yapılan araştırmalar, depresyonda olan kişilerin, depresyonda olmayan kişilere göre daha düşük folat seviyelerine sahip olma ve diyetle folat alımının daha düşük olma eğiliminde olduğunu göstermiştir. Folat yeşil yapraklı sebzelerde, brokoli ve sakatat etlerinde bol miktarda bulunur.

Triptofan

Triptofanın da uykuyu artıran özellikleri artık birçoğumuz tarafından bilinen bir durum. Triptofan aynı zamanda beyninizde merkezi ve çevresel olarak serotonin üretmenin ilk öncüsüdür. Triptofan en çok hindi, konserve ton balığı ve tam yağlı süt de oldukça fazla bulunur.

Karbonhidratlar

Karbonhidrat kullanımı size kendinizi daha iyi hissettirebilir. Karbonhidratlar, triptofan oranını değiştiren ve beyinde daha fazla serotonin üretimine yol açan insülin salgılanmasını destekler. Ancak stres yine de kan şekerini artırma eğiliminde de olduğu için, ani artışları daha da kişiyi kötüleştirmeyecek karmaşık karbonhidratlara yönelmeyi deneyebilirsiniz. Bu sebeple, basit karbonhidratlar sizin için iyi bir seçim olabilir.

Bu noktada çikolatan tamamen vazgeçmek söz konusu değildir. Bazı araştırmalar özellikle yüzde 70'in üzerinde kakao içeren çikolataların oldukça mutlu olmaya benzer bir duyguyu tetikleyebileceğini ileri sürüyor. Bunun doğru olduğundan tam olarak emin değiliz, ancak kesinlikle kan damarlarının gevşemesine neden olur, bu da kan basıncını düşürür ve genel olarak kan dolaşımını daha iyi bir hale getiri.

Probiyotikler

Bağırsak-beyin bağlantısı uzun yıllardır dile getirilen, çok güçlü bir ağ. Bu bağlantı henüz tam olarak çözümlenmiş olama da stresin açlık ve tokluk üzerinde anında etkileri olabileceği bilinen bir durum.

Bazı insanlar yemek yemeye yönelerek strese tepki verirken, bazı insanlar ise stres anında tamamen yemek yemeyi unutur. Sağlıklı bir mikrobiyomun (yani, iyi bağırsak bakterilerinin daha fazla yer aldığı bağırsak) bağırsak-beyin bağlantısını geliştirdiği belirtilmektedir. Sağlıklı bir mikrobiyom sağlamanın en iyi yolu çeşitli yiyecekler tüketmektir, fakat probiyotikler de yardımcı olabilir, bu nedenle yoğurdun stres kırıcı özelliklere sahip olduğu belirtilmektedir. Diğer probiyotik açısından zengin besinler arasında lahana turşusu, kefir, ayran, peynir, boza yer alıyor.

Omega-3

Omega-3 yağ asitleri genellikle "iyi yağlar" olarak isimlendirilir, peki onları tam olarak iyi yapan nedir? Kortizol gibi stres hormonlarının etkisini azaltabilecek iltihap önleyici özellikleriyle başlayabiliriz.

En zengin Omega-3 kaynaklarından bazıları uskumru, somon gibi yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu, konserve ve ton balığıdır.

Magnezyum ve Çinko

Birçok kuru yemiş magnezyum, çinko ve sağlıklı yağlar için harika kaynaklardır, bu nedenle dengeye, çeşitliliğe ve ölçülü olmaya özen gösteren diyetin temel kaynaklarından biridir.

Stres zamanlarında ise antep fıstığı, ay çekirdeği veya herhangi bir kabuklu yemiş daha basit bir nedenden ötürü stresele başa çıkmada yardımcı olabilir. Birçok insan bu kuru yemişlerin kabuklarını çıkarırken farkında olmadan stres atar.

STRESİ AZALTAN 10 BESİN

Besinlerin birçoğu farklı amaçlar için kullanılabilir. Ancak belirli bir diyeti sürekli takip ediyorsanız veya kısıtlayıcı, çeşitlilik içermeyen, yetersiz ve dengesiz bir diyeti izliyorsanız besinlerden alabileceğiniz verim azalabilir. Fakat yeterli ve dengeli besleniyorsanız muhtemelen bu stres giderici yiyeceklerin çoğunu zaten yiyorsunuzdur. Bu besinleri kullanarak stres yönetimine yardımcı olabilirsiniz.

İşte stresi azaltan 10 besin:

- Yağlı balık,

- Bitter çikolata,

- Maydanoz,

- Sarımsak,

- Kabuklu deniz ürünleri,

- Yumurta,

- Enginar,

- Pazı,

- Tahin,

- Brokoli 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal