Stresi Azaltan Müzikler Hangileridir?

Stresi azaltan müzikler hangileridir? Bu sorunun cevabı geniş katılımlı bir anket ile ortaya çıktı. İşte stresi azaltan şarkılar...

16.02.2021-13:33 - (Son Güncelleme: 28.04.2021-17:15) Stresi Azaltan Müzikler Hangileridir?

Türkiye merkezli bir klinik tarafından yapılan ve New York Post'ta yayımlanan araştırmasına göre, yaşları 18-65 arasında değişen 1540 gönüllü ile çalışıldı. Çalışma sonucunda stresi azaltan müzik türleri belli oldu. Peki stresi azaltan müzikler ve strese sokan müzikler neler?

STRESİ AZALTAN MÜZİKLER

Araştırmaya giren kişilerin zihinsel stres testine girmesi istendi ve gönüllüler bu test esnasında 60'lardan ‘Golden Oldies’, 70'lerden rock şarkıları, 90'lardan R&B tarzları da dahil olmak üzere çeşitli popüler müzik türlerinden oluşturulan çalma listelerini dinlediler. 

Çalışmanın neticesinde 80'li yılların sevilen hitlerini içeren çalma listelerinin, katılımcılar üzerinde en sakinleştirici etkiye sahip olduğu, grubun yüzde 96'sının melodileri dinlerken kan basıncında bir düşüş yaşandığı, yüzde 36'sının da kalp atış hızında düşüş olduğu görüldü. 

STRESİ AZALTAN ŞARKILAR

Sakinleştirici şarkılar arasında Joy Division’ın ‘Love Will Tear Us Apart’ına, Blondie’nin ‘Call Me’sine, Wham!’ın ‘Freedom’ına, Bette Midler’in ‘Wind Beneath My Wings’ine ve Pet Shop Boys'un ‘It’s a Sin’ şarkısına yer verildi. Gönüllülerin yüzde 78'de ise tekno müzik dinlerken kan basıncında bir artış yaşadığı görüldü.

Heavy metal türü, hem kalp atış hızı üzerinde hem de kan basıncını düşürme üzerinde en etkili olan müzik türleri arasında yerini aldı. Metal müzikle birlikte katılımcıların kalp atış hızında yüzde 18'lik, kan basıncında ise yüzde 89'luk gibi bir düşüş olduğu ifade edildi.

Daily Star'da yayınlanan bu gözlemsel çalışma ile, 80'lerin en iyi 40 melodisinin çoğu dinleyicide nostalji ve pozitiflik duyguları uyandırabileceği görüldü.

Yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, 80'ler müziğinden sonra 2000'li yılların ilk on senesinden müzikler, Bridgerton film müziği, 90'ların R&B'si ve klasik müzik kalp hızı ile kan basıncını düşüren, yatıştırıcı özelliğe sahip ilk beş müzik olarak ön plana çıktı.

70'lerin rock şarkıları ise, dubstep (elektronik dans müziği), ‘oldies’ (1950'ler ile 1980'ler arası hitler), caz ve blues ise tekno müziğin hemen üst sırasındaki yerini aldı.

ANKSİYETEYİ AZALTAN ŞARKILAR HANGİLERİDİR?

Strezi azaltan şarkılar listesini verdikten sonra şimdi sıra anksiyeteyi azaltan şarkılar listesinde. İşte, anksiyeteyi azaltan şarkılar;

Rue Du Soleil - We Can Fly

Mozart - Canzonetta Sull'aria

Adele - Someone Like You

All Saints - Pure Shores

Barcelona - Please Don't Go

Coldplay - Strawberry Swing

Enya - Watermark

Dj Shah - Mellomaniac

Airstream - Electra

Marconi Union - Weightless

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal