Kar Yağarken Gök Gürültüsü Neden Olur?

Yurdun büyük bir kısmını etkisi altına alan kar yağışı esnasında gök gürültüsü duyulması, vatandaşlar tarafından merak edildi. Kar yağarken gök gürültüsü neden olur, kar yağarken gök gürlemesi neden olur sorularının yanıtı aranıyor. Kar yağarken gök gürültüsü olur mu? Karda gök gürültüsü nedeni...

16.02.2021-12:03 - (Son Güncelleme: 16.02.2021-12:03) Kar Yağarken Gök Gürültüsü Neden Olur?

İstanbul'da kar yağışı esnasında meydana gelen gök gürültüsü, vatandaşların kafasında soru işareti oluşturdu. Yağmur yağma esnasında gördüğümüz şimşek çakmasını kar yağarken gören kişiler, kar yağarken gök gürültüsü olur mu, kar yağarken neden şimşek çakar sorularının yanıtını araştırmaya başladı. Peki kar yağarken neden gök gürültüsü olur?

KAR YAĞARKEN ŞİMŞEK ÇAKAR MI?

Daha çok denize kıyısı olan yerlerde kar yağarken meydana gelen şimşek çakmasının nedeni, deniz üzerinde aşırı soğuk hava olmasıdır. Aşırı soğuk hava, sıcak havayı yukarı doğru hızlı şekilde yükseltip, alta girer. Böylece alt ve üst atmosfer arasında sıcaklık dengesizliği meydana geliyor. 

Alt atmosferin oldukça soğumasına karşın üst atmosfer de aksine ılık oluyor. Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor. Bunun sonucunda da kar yağarken şimşek çakıyor.

KAR YAĞARKEN GÖK GÜRLEMESİ NEDEN OLUR?

Sıcak denizin üzerinden buharlaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile beraber bulut içerisinde küçük dolu taneleri meydana geliyor. Dolu tanelerinin bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi sonucunda da gök gürültüsü meydana geliyor.

Böylece alt ve üst atmosfer arasında sıcaklık dengesizliği meydana geliyor. Ancak alt atmosfer oldukça soğuyor. Üst atmosfer de aksine ılık oluyor. Dolayısıyla alt ve üst atmosferdeki ani sıcaklık farkından dolayı zıt yönlü elektrik akımları meydana geliyor. Bunun sonucunda da kar yağarken şimşek çakıyor.

Meteoroloji yetkilileri ise konuyla ilgili:

'Gök gürültüsü şimşek ve kar yağışı yadırgandı. Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. Bu ilkbaharda yaşanan doğa olayının bir benzeri. Bu nedenle de aynı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü meydana geliyor. Kar yağarken şimşek çakmaz diye bilimsel bir kural yok. Bu normal bir olaydır. Korkup endişelenmeye gerek yok' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal