Kalp Üfürümünün 8 Belirtisi

Ciddi bir kalp problemine neden olabilecek kalp üfürümlerinin dikkat edilmesi gereken 8 belirtisini sizler için hazırladık. İşte kalp üfürümünün 8 belirtisi…

12.04.2021-10:37 - (Son Güncelleme: 12.04.2021-10:37) Kalp Üfürümünün 8 Belirtisi

Kalp üfürümü oldukça yaygın bir durumdur ve genelde hissedilmez. Stetoskop tespit etmenin tek yoludur çünkü kalp üfürümü, kalbinizin içinde veya yakınında akan kanın olağandışı bir uğultu veya hışırtı sesidir. Çalkantılı veya anormal kan akışı nedeniyle kalp atışları arasında kalp hırıltısı gibi duyulabilir.

Bazı kalp üfürümleri zararsızdır fakat bazıları da ciddi bir kalp rahatsızlığı belirtisi olabilir. 

Kalp üfürümün nedeni kapakçıkların daralması gibi kalp kapakçık sorunlarından, kalpteki delikler ya da diğer doğuştan kalp kusurları olabilir. Genelde, çoğu masum ve zararsızdır.

Bazı üfürümler, kalp semptomlarını tetikleyebilir. Bir doktor, düzenli fizik muayenenizde herhangi bir kalp atışı düzensizliğini tespit edebilir ve bir ekokardiyogram (kalbin ultrasonu) ile daha fazla detaylı inceleme yapabilir. Birçok insan semptom yaşamaz veya kapak hastalığı, kalbin telafi edeceği ve semptomların neredeyse hiç fark edilmeyeceği kadar yavaşça ilerler.

KALP ÜFÜRÜMÜNÜM 8 BELİRTİSİ

Nefes Darlığı veya Göğüs Ağrısı

Nefes alırken zorluk çekmeye başlamak, kapakçık sorunuyla ilgili bir belirti olabilir. Aort stenozu (kapağın daralması) kan akışını sınırlar. Kapak yetersizliği, bir kapağın tamamen kapanmaması ve sızdırması olarak da bilinen geriye doğru kan akışına sebep olmasıdır. Kalbin içinde bulunan kapaklar, kanın tek yönde akmasını sağlamak için tasarlanmış kapılardır. Bazen bu kapılar tam kapanmayabilir ya da tamamen açılmayabilir. Bu durumlar nefes darlığı ya da göğüs ağrısına neden olabilir.

Demir Eksikliği Anemisi

Demir eksikliği anemisini bir nedendir. Vücutta bulunan dokulara oksijen taşımak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığı anlamına gelir.İlgili üfürümler masum kabul edilir ve sağlıklı bir kalpte tespit edildiğinde genellikle daha fazla dikkat gerektirmez. Yine de, başka semptomlar yaşıyorsanız ve anemik olduğunuzu biliyorsanız, ne tür bir kalp üfürümüne sahip olabileceğinizi belirlemek için doktorunuza başvurun.

Şişkinlik ve Ödem

Şişkinliğin veya ödemin birçok farklı nedeni vardır ve vücutta görülen tüm şişkinlikler tehlikeli değildir. Bazı insanlar ayak bileklerinde, ayaklarda veya karında şişlikle karşılaşabilirler. Muhtemelen işlevsiz kalp kapakçıklarının neden olduğu kötü kan dolaşımı, bazen, genellikle ekstremitelerde aşırı sıvı birikmesine neden olabilir. Düşük kan akışı, tıkalı damarların bir işareti de olabilir.


Tiroid Sorunları

Kalpte üfürüm bazen, ancak sık olmamakla birlikte, işlevsiz bir tiroid bezine kadar gidebilir. Aşırı aktif bir tiroid, kalpte çalkantılı kan akışına sebep olabilir ve sistolik kalp üfürümüne yol açan kalbinizin çıkardığı ilk sesten önce ortaya çıkar ve ikinci atıştan önce ise biter.

Gebelik

Gebelikte vücuda kan pompalama hacmi normalden fazla olacağı için bir 'masum' üfürüm gelişebilir. Doktor altta yatan başka bir nedeni tespit etmezse, üfürüm muhtemelen hamilelikten sonra ortadan kaybolacaktır.

Efeksiyon

Endokardit, kalbin iç zarının ve üfürüme neden olabilecek kapakçıkların enfeksiyonu anlamına gelir. Tipik olarak, vücudunuzun başka bir yerinden (genellikle ağzınızdan) gelen bakteriler, kalbe yerleşmek için kan dolaşımınızda dolaşırken meydana gelir. Endokarditin en büyük belirtilerinden biri gece meydana gelen terlemelerdir. İyi bir ağız hijyeni sağlayın ve periodontal enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için diş hekiminize başvurun.

Baş Dönmesi

Hızlı ayağa kalktıktan sonra baş dönmesi hissetmek normaldir. Fakat belirli bir neden olmaksınız baş dönmesi yaşıyorsanız ciddi bir sorun olabilir. Ciddi kapak sorunları olan bazı kişilerde bayılma nöbetleri veya sık baş dönemsi belirti olarak görülebilir.

İştahsızlık

Sağlıklı beslenmeyen ve normal döngüde büyümeyen bebeklerde, büyüme hormonu gibi birçok farklı rahatsızlık olabilir. İştahsızlığın neden olabileceği diğer bir belirtilerden biride kalp üfürümü olabilir. Zamanla kaybolan 'masum' bir üfürüm olsa da, bir doktor herhangi bir olası doğuştan kalp hastalığını veya kalp kusuru olarak ta bu durumu değerlendirebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal