Pandemi Döneminde Kalp Krizi Geçirme Oranı Arttı!

Koronavirüs nedeniyle kalabalık yerlere gitmeye korkan insanlar sağlık kontrollerini de aksatmaya başladı. Kontrollerin ihmali özellikle pandemi döneminde kalp krizi geçirme oranlarında artışa neden oldu.

10.04.2021-09:56 - (Son Güncelleme: 10.04.2021-12:28) Pandemi Döneminde Kalp Krizi Geçirme Oranı Arttı!

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altın alan kovid-19 salgınında vakaların hızla artması nedeniyle pandemi dönemi tedbirleri arttı. Kalabalık ortamlara özellikle virüsü daha çok olabileceği hastane ortamlarına girmeye çekinen insanları, kontrollerini ihmal etmeye başladı. Bu ihmalin beraberinde daha ciddi sorunlara neden olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, pandemi döneminde kalp krizi oranında artış olduğu dile getirdi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE KALP KRİZİGEÇİRME ORANI ARTTI

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalarının rutin kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğinin altını çizerek, ‘Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsizlik ve stresi işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz’ dedi.

Prof. Dr. Seyfeli,’ 8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kalp ve damar hastalığının Türkiye'de de ölümlerin birinci nedeni olduğuna dikkat çekti.

Dünya genelinde 18  milyon kalp rahatsızlıkların bağlı olarak hayatını kaybettiğini ifade eden Seyfeli, ‘Bu rakam çok yüksek bir rakamdır. Öyle ki, 2'nci dünya savaşındaki 5 yılda ölen asker sayısına eşittir.’ dedi.

Yıllık bazda değerlendirdiğimizde 1 yılda ölen asker sayısından 4-5 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Maalesef ülkemizde Avrupa ülkeleri arasında kalp sağlığı bakımından olumsuz bir tablo karşımız çıkmaktadır. Ülkemizde her yıl 150 ile 200 bin insanımızı kalp damar hastalığından kaybetmekteyiz" diye konuştu.

KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Pandemi döneminde kalp hastalarının, koronavirüs salgını sebebiyle hastaneye başvurmadıklarını dile getiren Seyfeli, ‘Pandemi döneminde hastaların mutlaka kalp kontrollerini yaptırmaları gerekir. İlaçlarını ihmal etmemeleri gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Tansiyon, obezite, şeker hastalığı olan ve sigara içen kişiler kalp hastalığı riskli kişiler grubuna girer.

Pandemi döneminde hareketsizliği ve stresi de işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz. Hastaların dengeli ve düzenli beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, vitaminlerden zengin gıdalar alması çok önemlidir" dedi.

ERKEN MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

Prof. Dr. Seyfeli, bu dönemde hastaların kalp muayenelerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizerek, ’Kişilerin sağlam kalpleri olduğu zaman pandemiden en az şekilde etkileneceklerdir. Yoğun bakıma yattıklarında kalp sağlıklarında bir sorun yoksa süreci daha sıkıntısız atlatabilirler.

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, soğuk terleme gibi kalp krizi bulguları olan hastaların hastaneye başvurmamaları durumunda hem tedaviden yoksun kalacaklar hem de daha fazla ölüm riski ile karşı karşıya kalacaklar. Erken müdahale hayat kurtarır ve mutlaka kalp hastalarımız 6 ayda bir kontrollerini yaptırmayı ihmal etmelidir’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal