Erken Yaşta Kalp Krizine Dikkat!

Kalp krizi daha çok ileri yaş görülen bir rahatsızlık olarak bilinse de son dönemlerde genç yaşlarda da ortaya çıktığı görülebiliyor. Uzmanlar, birinci derece akrabalar genç yaşta kalp krizi durumu varsa ve sigara içmenin genç yaşta kalp krizine sebep olabileceğini belirtiyor.

28.09.2020-12:42 - (Son Güncelleme: 28.09.2020-12:01) Erken Yaşta Kalp Krizine Dikkat!

Kalp krizinden korunmak için uzmanlar, doğru beslenme, sigaradan uzak durma ve düzenli sporun yapmanın öneminin altını çiziyor.  Kalp hastalığı ve inmeye karşı, Dünya Kalp Federasyonu tarafından ilan edilen 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp sağlığına dikkat çekilmesi hedefleniyor.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp sağlığının korunmasıyla ilgili bilgileri, erken yaşta kalp krizine sebep olan etkenleri ve önemli tavsiyelerini açıkladı.

AİLE ÖYKÜSÜ VE SİGARA

Genç yaşta yaşanabilen kalp krizinde iki önemli sebep olduğunun altını çizen Prof. Dr.

Mehmet Baltalı, ‘İlki ailesinde ve birinci derece akrabasında genç yaşta kalp krizi geçirmiş

kişilerin olması, ikincisi de sigara tüketimi. Biz bu iki nedeni genç yaştaki insanlarda daha çok görüyoruz. Yani en fazla risk altında olanlar, özellikle ailesinde birinci dereceden

akrabalardan biri erken yaşta kalp krizi geçirenler, bu nedenle ailede meydana gelen ani

ölüm veya kalp krizinden vefat etmiş olan kişiler bulunanlar ve sigara tiryakileridir. Özellikle

çocukların sigaradan kesinlikle uzak durmaları gerekiyor çünkü bu onlar için çok ciddi bir risk.’ ifadelerini kullandı.

Erken yaşta kalp krizi geçirenlere şahit olduklarını ve birçok genç hastaya stent taktıklarını belirten Baltalı, ‘Şeker hastalığı, tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi faktörler de etkili ama en ileri çıkan faktörler bu şekilde’ açıklamasını yaptı.

ERKEKLER DAHA RİSK ALTINDA

Erkeklerde 40’lı yaşlardan sonra, kadınlarda ise 65’inden sonra daha sık kalp krizi vakalarının ortaya çıktığını ifade eden Baltalı, ‘Ancak genç yaşta ortaya çıkacak olası kalp krizlerini önlemek ve önceden öngörüde bulunmak da mümkün. Eğer ailesinde erken yaşta kalp krizi geçirmiş olanlar varsa 20 yaşına geldiğinde genel check-up yaptırması, kan değerlerini ölçtürmesi, kolesterolün kontrol altına alınması, sigara kullanmaması ve tansiyon gibi diğer risk faktörlerine dikkat etmesi gerekiyor. Bu önlemler gerçekten çok önemli, mutlaka yapılmalı’ cümlelerini kullandı.

TÜKETİLEN GIDALAR VE SPOR ÖNEMLİ

Genç yaşta da ortaya çıkması mümkün olan kalp krizlerini önlemek için ilaç veya yaşam tarzı değişikliği ile kolesterolün düşük seviyede tutulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Baltalı, tüketilen gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini, işlenmiş ve yağlı etten, kebap gibi yiyeceklerden kaçınılmasını tavsiye ederken, ‘Mümkünse tavuk ve balık ağırlıklı beslenebilirler. Balığı da haftada üç günden fazla tüketmenin faydası bulunmuyor. Daha çok Akdeniz diyetine yönlenmeliler. Uzun süreli açlık gibi diyetlerin kanıtlanmış bir faydası yok. Zeytinyağı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye dikkat etmeliler.’ ifadelerini kullandı. Günde yaklaşık yarım saat mutlaka spor yapmak gerektiğini söyleyen Baltalı,  ‘Ancak spor derken ağırlık kaldırmak ve risk teşkil ettiği için kas geliştirmekten bahsetmiyoruz. Sağlıklı yaşam için her halükarda yüzme, bisiklet kullanma ve yürüyüş gibi aktivitelerin haftada en az 4 gün uygulanması faydalı olacaktır’ sağlıklı yaşamın kalp krizi riski için oldukça önemli olduğunu vurguladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal