Standard and Poor's, Türkiye'nin Kredi Notunu Açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu tasdik etti.

25.07.2020-11:23 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-11:09) Standard and Poor's, Türkiye'nin Kredi Notunu Açıkladı

S&P'den gelen açıklamada, Türkiye'nin uzun süreli döviz türünden kredi notunun 'B+', uzun vadeli yerel para birimi türünden kredi notunun da 'BB-' olarak teyit edildiği belirtildi.

Türkiye'nin kısa zamanlı döviz ve yerel para birimi türünden kredi notunun ise 'B' olarak teyit edildiğinin kaydedildiği açıklamada, ülkenin kredi notu görünümünün de 'durağan' olduğu bildirildi.

Değerlendirmede, durağan görünümün, özel sektörünün mukavemetine karşı koronavirüs pandemisi sebebiyle aşağı yönlü tehlikeler ve kamu net borç stokunu dengede tuttuğu kaydedildi.

S&P'nin açıklamasında, döviz kurundaki hareketliliğe ve koronavirüs sebebiyle ekonomik etkinlikteki bozulmalara karşın Türkiye ekonomisinin bu senenin ikinci yarısında toparlanmasının öngörüldüğü belirtildi.

Koronavirüs pandemisinin etkileri sebebiyle Türkiye ekonomisinin bu sene 3,3 miktarında küçülmesinin beklendiğine dikkat çekilen açıklamada, ekonomik genişlemenin senenin ikinci yarısında toparlanmasının beklendiği kaydedildi.

Açıklamada, kredi genişlemesinin hızlı yükselişi, çift haneli enflasyon ile cari işlemler açığının son aylarda büyülemesi dahil olarak geçmiş dengesizliklerin tekrar belirdiğiyle ilgili işaretlerin olduğu aktarılarak, net kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının, Türk bankaları büyük çaplı kamu desteğine gerek duymadıkça, bu yılın bitiminde % 35 düzeyinde olacağının öngörüldüğü kaydedildi.

S&P'nin değerlendirmesinde, pandeminin Türkiye'de denetim altında göründüğü ve bu vaziyetin gelişmekte olan başka ekonomilere göre oldukça hızlı toparlanmaya izin verdiği belirtildi.

Açıklamada, ülke ekonomisinin gelecek yılda da %4,5'lik toparlanmasının öngörüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, enflasyonun 2020'de % 10,6, gelecek yıl % 9,4, 2022'de % 9,2 ve 2023'te de % 9 olması bekleniyor. Ülkedeki işsizlik miktarının da bu 2020'de % 14,3, gelecek yıl % 12,4, 2022'de  % 11,2 ve 2023 yılında da % 10,7 olacağı öngörüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal