Şifa deposu karnıyarık otu nedir? Karnıyarık otu hangi hastalıklara iyi gelir? Karnıyarık otunun faydaları

Sağlığa yararı olan otlar ve bitkiler pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Hangi otların şifalı olduğu sıklıkla araştırılan konular arasında yer alır. Karnıyarık otunun faydaları da gündemde merak edilen konulardandır. Karnıyarık otu nedir? Karnıyarık otunun faydaları nelerdir? Zararları var mı? Gibi sorulara yanıt atanmaktadır. İşte karnıyarık otu hakkında merak edilenler…

19.05.2022-21:10 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-11:13) Şifa deposu karnıyarık otu nedir? Karnıyarık otu hangi hastalıklara iyi gelir? Karnıyarık otunun faydaları

Karnıyarık otunun birçok faydası bulunmaktadır. Sağlığa faydalı bitliler arasında yer alan karnıyarık otu, özellikle bağırsaklar için tüketilmektedir. Karnıyarık otunun başka hangi sorunlara iyi geldiğini merak edenler, karnıyarık otu nedir? Karnıyarık otunun faydaları neler? Sorularına yanıt aramaktadır. İşte karnıyarık otunun saymakla bitmeyen faydaları…

Karnıyarık otu, tokluk hissi veren ve bağırsaklara iyi gelen bir bitkidir. Literatüründe Psyllium ismiyle bilinen karnıyarık otunun faydaları dünya çapında bilinmektedir. Alternatif tıp alanında sıkça kullanılan bir bitki olan karnıyarık otu, dünyanın birçok bölgesinde yetişmektedir.

Karnıyarık otu nedir?

Karnıyarık otunun sarı ve siyah olmak üzere iki rengi vardır. Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerinde yetişen karnıyarık otu siyah renkte olurken, İran ve Hindistan gibi bölgelerde yetişen karnıyarık otu ise sarı renklidir. Türkiye’de yetişen karnıyarık otu siyah renktedir. Farklı tüketim şekilleri olan karnıyarık otu, bağırsaklara ve bağışıklık sistemine iyi gelmektedir. Karnıyarık otu ayrıca, zayıflamaya yardımcı olması, kabızlığı önlemesi ve sağlıklı lif olması için de tüketilmektedir.

Karnıyarık otunun faydaları

Vücuttaki doymuş yağ oranını azaltır.

Kalp ve damar sağlığına yardımcıdır.

İnsülin dengeleyici özelliği vardır. Bu nedenle diyabet hastaları tercih etmektedir.

Mide ve bağırsak ülserine iyi gelir.

Zengin mineral ve vitamin deposudur. Vücuda canlılık katar.

Bağırsakları yumuşatır. Kabızlık için kullanılmaktadır.

Sindirim sisteminin dengeler.

Kabuksu yapısındaki liflerin sağlığa pek çok faydası vardır.

Ilıman iklimleri seven karnıyarık otu, çoğunlukla ilkbahar aylarında yetişir. Uygun hava koşullarında kolaylıkla yetiştirilen karnıyarık otu, sert iklimlerde yetişmez. Karnıyarık otu tüketilirken dikkat edilmesi gerekir. Kapsül ya da toz halde de bulunabilen karnıyarık otunu tüketmeden önce uzman görüşü almak önemlidir. Bununla birlikte karnıyarık otu genellikle su ile karıştırılarak tüketilmektedir. Sıcak su içine karnıyarık otu konulur ve 5 dakika beklettikten sonra su içilir.

karnıyarık otu

Karnıyarık otunun zararları

Karnıyarık otunun birçok farklı kullanım şekli vardır. Sık sık tüketilmesi bazı yan etkilere sebep olur. Yüksek lif tüketen kişilerde sağlık sorunlarına yok açabilir. Astım ve benzeri solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Aşırı tüketilmesi halinde mide bulantısı ve kusma gibi sorunlara neden olur. Alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda hemen karnıyarık otunu kullanmayı bırakmalı ve bir uzmana danışmalısınız.

 Karnıyarık otu nereden alınır?

Aktarlarda karnıyarık otunu bulmak mümkündür. Güvenli bitkisel ürünler satan internet sitelerinden de alınabilmektedir.

Karnıyarık otunun faydaları hakkında konuşan İbrahim Saraçoğlu, karnıyarık otunun kurutulmuş olgun tohumlarının 2-3 mm, esmer renkte, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz taneler olduğunu söyler. Karnıyarık otu tohumu yüzde 30 oranında müsilaj maddeleri içinde barındırır.

karnıyarık otu tohumu

Saraçoğlu ayrıca, karnıyarık otu tohumlarının diyabette kullanılan doğal lifler olduğunu belirtir. Karnıyarık otu tohumunun diyet için kullanıldığını da ekleyen Saraçoğlu, yemeklerden yarım veya 1 saat önce alındığında tokluk hissi vererek açlığı azalttığını ifade eder. Karnıyarık otu tohumu, kandaki yüksek kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürerek kan şekerini ayarlar.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal