Efes Artemis Tapınağı

İzmir'de bulunan dünyanın 7 harikası içerisinde yer alan Efes Artemis Tapınağı temelleri, milattan önce 7. yüzyıla kadar gittiği bilinmektedir. Mermerden inşa edilmiş ilk tapınak olması nedeniyle görüntü açısından oldukça dikkat çekici bir yapıya sahiptir.

07.07.2020-14:42 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-14:38) Efes Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı diğer bir şekilde bir Diana tapınağı olarak da bilinmektedir. Tapınağın özelliği tamamen mermerden oluşmasıdır. Tapınak eski zamanlarda ortaya çıkan bir deprem sonucunda yıkıma uğramıştır. Bunun sonucunda ilk yerleşim yeri olarak tapınağın olduğu yeri benimseyen Efesliler, tapınağı daha gösterişli daha sağlam şekilde yeniden inşa etmiştir. Tapınak aynı zamanda çeşitli bronz heykellerle Yunan bir mimar tarafından süslemeler yapılmıştır.

Efes Artemis Tapınağı Mimarisi

Dünyanın 7 harikası içerisinde yer alan Efes Artemis Tapınağı, 127 sütundan oluşmakla birlikte her bir sütun 17 metre yüksekliğindedir. Tapınağın inşaatına başlanmasına karar veren kişi milattan önce 560. yıllarda oldukça Zengin Lidya kralı Kroisos tarafından gerçekleşmiştir. Tapınak tamamı ile mermer olmasının yanında,  aynı zamanda genişliği 54 metre ve uzunluğu 115 metre olmasıyla en büyük tapınaklardan biri arasındadır. Tapınağın zemini Koyun derileri ve paketlenmiş kömür ile oluşturulmuştur. Taş ocaklarında özel bir önem ve titizlikle taşınan büyük sütün davulları tapınağın sağlamlığı açısından ayrı bir önem kazandırmıştır. Efes Artemis Tapınağı gösterişli mimarisi ile tanrıça Artemis için yapılmıştır.

Efes Artemis Tapınağı Tarihçesi

Ay tanrıçası olarak bilinen Artemis tanrısına ithafen yapılan Efes Artemis tapınağı aynı zamanda Diana Tapınağı olarak da bilinmektedir.  Kaynaklara göre mimari projesi 120 yıl kadar sürmüştür. Tamamının günümüze kadar ulaşmadığı tapınağın halen kalıntıları bulunmaktadır. Tapınak ülkemizde İzmir'in Selçuk ilçesinde yer almakla birlikte bilinen bazı kaynaklara göre Artemis tapınağının oldukça eski bir mimari yapısının olduğu söylenmektedir. I Dünya Savaşı'ndan öncesine dayanan yıllarda tapınağın nereye yapılacağına dair alanlar tespit edildi. 3 tapınak yeri dönemin arkeologları tarafından belirlendi tapınağın geometrik açıdan önem kazanmasına çağın mimarları önem verdi.

Efes Artemis Tapınağı Sanat Tarihi

Efes Artemis tapınağı içerisinde oldukça fazla sanat eserleri yer almaktadır. Dönemin ünlü Yunan heykeltıraşları tarafından ortaya çıkmış heykel tablo, altın ve gümüş ile yapılmış kolonlarda bulunmaktadır. Dönemin sanatçıları en güzel sanat eserini ortaya çıkarabilmek için adeta birbiriyle yarış halinde olmuşlardır. Bilinen kaynaklara göre Amazonlular’ın buraya yerleşmesi ve Efes şehrini koruması ve ardından bu heykelleri yapım çalışmaları için heykeltıraşları gönderdiği söylenebilmektedir. Tapınak içerisinde çalışan bazı heykeltıraşların tapınaktaki kolonlara kabartmalar oyduğu da bilinmektedir. Efes Artemis tapınağı üç bölümden oluşmaktadır. Tapınağın mimari ve sanat hakkındaki bilgileri Philon’un anlattıklarına göre bilinmektedir. Dünyanın 7 harikalarını listeleyen Antipadere göre tapınak Zeus heykelinin ve asma bahçelerinin yanında işçiliği, kolonların kabartmaları, mimarisi ve parlaklığı ile oldukça göz kamaştırıcı bir yapı olduğunu söylemiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal