Gebelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Birçok kadının hamilelik sürecinde diş etlerinde değişikliklere rastlanır. Yaygın olarak hafif büyümüş, daha kırmızı görünen ve fırçalama sırasında kanayan diş etleri görülür. Peki hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır?

04.02.2019-11:41 - (Son Güncelleme: 04.02.2019-11:41) Gebelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Birçok kadının hamilelik sürecinde diş etlerinde değişiklikler rastlanır. Yaygın olarak hafif büyümüş, daha kırmızı görünen ve fırçalama sırasında kanayan diş etleri görülür. Peki hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı nasıl olmalıdır? İşte detaylar...

Hamilelik döneminde dişlerin çürümesinin nedenleri:

- Bu dönemde annenin tatlı ve abur cubura yeme isteğinin artması ve bunlar yendikten sonra diş fırçalamanın ihmal edilmesi.

- İlk zamanlarda görülen kusmalardan sonra ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesi.

- Muhtemel hamilelik gingivitinin etkisiyle diş etleri daha çabuk kanayan annenin, dişlerini fırçalamaktan kaçınması.

Hamilelikte Diş Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?

Hamilelikte dengeli beslenme annenin olduğu kadar doğacak bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır. Anne adayları, hamileliğin ilk ayından itibaren çürüğe yatkınlık oluşturan yiyeceklerden kaçınmalıdır. Ağız içinden uzaklaştırılmayan tüm besin artıkları, dişler üzerinde birikerek çürük oluşumuna sebep olur.

Gargara Yapılmalı

Ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılarak diş etleri rahatlatılmalı, kusma oluyorsa, hemen ağız bol suyla çalkalanmalıdır. Kusmadan hemen sonra değil, yarım saat sonra dişler fırçalanmalıdır.

Kalsiyum İçeren Gıdalar Tüketilmeli

Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200 ilâ 1500 mg kalsiyuma alması gerektiğini söyleniyor. Bebek bekleyen kadınların bu dönemde süt ve süt ürünleriyle yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketmesi gerektiğini vurgulanıyor.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal