Şaban ayı orucu nedir, ne zaman tutulur? 2022 Şaban ayında oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur?

Şaban ayının başlaması ile beraber bu ay içinde yapılacak olan ibadetler İslam aleminin gündemine geldi. Şaban ayında oruç tutacak olan Müslümanlar, oruçlarını ne zaman tutmaları gerektiğini, kaç gün tutmaları gerektiğini araştırıyor. Peki Şaban ayında oruç tutulur mu? Haberimizde konuya ilişkin detaylardan bahsettik.

06.03.2022-13:37 - (Son Güncelleme: 06.03.2022-13:37) Şaban ayı orucu nedir, ne zaman tutulur? 2022 Şaban ayında oruç tutulur mu, kaç gün oruç tutulur?

Mübarek üç ayların ikincisi olan Şaban ayı geçtiğimiz Cuma yani 4 Mart gününde başladı. Şaban ayı boyunca ve içinde bulundurduğu 15. gününe  denk gelen Berat Kandili’nde Müslümanlar dualarını ve tövbelerini edecek, ibadetlerini yerine getirecek. Bu doğrultuda mübarek günlerde ve aylarda sıklıkla yapılan ibadetlerden biri olan oruç tutma da yapılacak. Dolayısıyla İslam alemi ne zaman oruç tutmaları gerektiğini ve kaç gün tutmaları gerektiğini araştırıyor. 

Diyanet’in paylaştığı bilgiler kapsamında Hz. Peygamber’in üç aylar içerisinde bulunan Şaban ayına ve ınun da içinde bulunan Berat Kandili’ne ayrı bir önem verdiği dile getiriliyor. Bu doğrultuda alimler, Şaban ayının 15. gününe denk gelen gecenin ibadetle geçirilmesini tavsiye ediyor. Berat Kandili olarak bilinen bu günde Müslümanlar ibadetlerine yoğunlaşıyor ve Allah’ın affına sığınıyorlar. Alimler, bu gece Müslümanlara en çok da tövbe etmelerini tavsiye ediyor. Tüm bunların yanı sıra namaz ve dua da bu gece içerisinde yapılması önemli olan ibadetler arasında yer alıyor. Ayrıca bu ay içerisinde ve üç aylar boyunca eğer kişinin sağlığı el veriyorsa nafile oruç tutabileceği de söyleniyor. 

şaban ayı

Şaban ayında oruç tutulur mu?

Recep, Şaban ve Ramazan olarak bilinen üç aylar İslam alemi için oldukça mübarek aylardır. Buna ek olarak Hz. Muhammed (S.A.V), Recep ayı girdiğinde şöyle dua ederdi:

“Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259).

Bu üç ayın içerisinde yer alan Ramazan ayında ise o ay boyunca oruç tutmak farz ibadet sayılmaktadır (Bakara, 2/184-185).

Ramazan ayının dışında Recep ve Şaban aylarında ise Hz. Peygamber’in diğer aylara karşın daha çok nafile oruç tuttuğu lakin Ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruç tutarak geçirmediği hadislerde anlatılmaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Dolayısıyla Recep ve Şaban aylarının tamamını oruç tutarak geçirmenin dini bir zorunluluğu yoktur. Kişilerin sağlığı el verdiği kadar bu aylar içerisinde aralıklarla nafile oruç tutabilirler. 

şaban

Şaban ayı ibadetleri nelerdir?

Müslümanlar, üç aylar boyunca diğer aylara karşın daha fazla ibadet etmektedirler. Bu aylarda ibadeti, zikri, hayır işlerini daha da fazlalaştırmaktadırlar Şaban ayının çoğunluğunu oruç tutarak geçiren Hz. Muhammed (S.A.V) şöyle buyurmuştur:

 “İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah’a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” (Müsned, V, 201; Nesâî, “Ṣavm”, 70). Ayrıca Ramazan ayından sonra en faziletli orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu da belirtmiştir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal