Ayçiçek yağı fiyatı neden artıyor? Neden bu kadar pahalı? Ayçiçek yağı fiyatı artmaya devam edecek mi? Ukrayna Rusya savaşının yağ fiyatlarıyla ne ilgisi var

Pandemi ile birlikte hızlı bir artış yaşayan gıda ürünleri ve yükselen enflasyona bir de Rusya Ukrayna savaşı darbe vurdu. Pandemi döneminde oluşan tedarik krizi ile birlikte tüm dünyada gıda fiyatları dolayısıyla Ayçiçek yağı, un, tavuk, yumurta gibi temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatları da artmaya başlamıştı. Peki önümüzdeki dönemde ayçiçek yağı fiyatları artmaya devam eder mi? Rusya ukrayna savaşının yağ fiyatlarıyla ne ilgisi var hepsi haberimizde.

06.03.2022-12:40 - (Son Güncelleme: 06.03.2022-13:02)

Pandemi ile birlikte hızlı bir artış yaşayan gıda ürünleri ve yükselen enflasyona bir de Rusya Ukrayna savaşı darbe vurdu. Pandemi döneminde oluşan tedarik krizi ile birlikte tüm dünyada gıda fiyatları dolayısıyla Ayçiçek yağı, un, tavuk, yumurta gibi temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatları da artmaya başlamıştı. 

Ayçiçek yağında en büyük üretici Rusya ve Ukrayna

Pandemi döneminde hızlı bir yükseliş gösteren gıda fiyatlarında zirve hep ayçiçek yağının oldu.  Dünyadaki en büyük ilk iki ayçiçek yağı üreticisi ise Ukrayna ve Rusya pandemi döneminde kuraklıkla boğuşmuş ardından tüm dünyayı saran tedarik krizi ayçiçek yağı fiyatlarına bir darbe daha vurmuştu. Ukrayna – Rusya arasındaki gerilim savaş pozisyonunu aldığından beri de tüm dünya ayçiçek yağı kriziyle karşı karşıya kaldı. En büyük iki üreticinin savaş pozisyonunda olması, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar tıpkı petrol, doğalgaz fiyatları gibi ayçiçek yağının fiyatlarını da hızlı bir şekilde artırdı. Alınan bilgilere göre Rusya limanlarında onlarca ayçiçek yağı yüklü gemi ticari ambargolardan dolayı demirlemiş durumda. 

dünyada ay çiçrk yağı üretimi yap

Ayçiçek yağı fiyatları artmaya devam eder mi?

Çiçeği burnunda yeni Tarım Bakanı Vahit Kirişçi bir krizin ortasında göreve başladı. Zincir marketlerin yağ stokladığı, vatandaşın ise adeta sıvı yağ almak için kuyruklar oluşturduğu dönemde göreve başlayan bakan çok hızlı bir şekilde açıklama yaparak yeterince stok olduğunu ve vatandaşın yağsız kalmayacağını duyurdu. Tüm bu gelişmelerin ışığında savaşın devam etmesi, Rusya’ya çeşitli ambargoların uygulanması durumunda yaşanan tedarik krizleri de göz önünde bulundurulursa ayçiçek yağı fiyatlarının tüm dünyada artmaya devam etmesi gayet olağan.

Prof. Dr. Vahit Kirişçi ise sosyal medya hesabı üzerinden konuyla ilgili yaptığı paylaşımda; ‘Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.’ İfadelerini kullandı.

Ayçiçek yağı açıklaması

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal