Rusya'dan flaş hamle: Suriye'deki askerlerini çekme kararı aldı!

Ukrayna’da planladığı gibi kısa zamanda zafer ilan edemeyen Rusya’nın, Ukrayna’daki birliklerini desteklemek için Suriye’de bulunan bazı birliklerini geri çektiği öne sürüldü.

10.05.2022-13:27 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-13:27) Rusya'dan flaş hamle: Suriye'deki askerlerini çekme kararı aldı!

'Moscow Times' ve birkaç gün önce de İsrailli “DebkaFile” haber sitesinde yer alan haberlere göre, birkaç askeri birlik, Suriye’deki üslerden Ukrayna’ya nakledilmek üzere Akdeniz’de bulunan üç havalimanına taşındı. Haberde, Suriye’de terk edilen üslerin İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu ve Lübnan Hizbullahı’na devredildiği de aktarıldı. DebkaFile, bu üslerin Hmeymim, Kamışlı, Deyrizor ve T4 olduğunu aktardı.

Diğer taraftan, Rusya’nın Suriye’deki birliklerinin bir kısmını çekmesi ve Suriye lideri Beşar Esad’ın önceki gün İran’ın dini lideri Ali Hamaney ile görüşmesi, İsrail’de endişe yarattı. İsrail medyasında Rus güçlerinin Suriye’deki askeri varlığını ve nüfuzunu azaltmasıyla, İran’ın yerini dolduracağı kaygıları dile getiriliyor.

Batı Rusya'yı dinlemek istemedi

Rusya Devlet Başkanı Putin, 9 Mayıs ‘Zafer Günü’nde 'beklenen büyük açıklamayı' yapmazken, konuşmasında, Ukrayna’ya yönelik müdahaleyi haklı göstermeye çalıştı

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’da 9 Mayıs 'Zafer Günü' nedeniyle düzenlenen askeri geçit töreni öncesi konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, beklendiği gibi çarpıcı açıklamalarda bulunmadı. Yeni bir şey söylemeyen Putin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “müdahalesini” gerçekleştirmek zorunda kaldığını öne sürerek “Batı, Rusya’yı işgale hazırlanıyordu' dedi. 'Batı, Rusya’yı dinlemek istemedi, onların kendi planları vardı' diyen Putin, 'Rus askerinin Ukrayna’ya girmesinin verilebilecek tek doğru karar olduğunu' iddia etti.

Batı’nın Rusya’yı işgale hazırlandığını savunan Putin, buna örnek olarak ise Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’ı gösterdi. Putin, NATO’ya anlaşma önerdiklerini söylerken, 'NATO ülkeleri bizi duymak istemedi, bu da aslında tamamen farklı planları olduğu anlamına geliyor. Bu planları gördük. Açıkça, Kırım da dahil olmak üzere tarihi topraklarımızın işgali için Donbas’ta hazırlıklar sürüyordu. Kiev yönetimi, nükleer silah edinme konusunda açıklamalar yaptı. NATO bloğu, çevremizde yayılıyordu' açıklamasında bulundu.


Kararını savundu

Savaşın doğru bir karar olduğunu öne süren Putin, 'Tehlike her geçen gün büyüyordu. Rusya saldırganlığa önleyici bir tepki verdi. Zoraki, zamanında ve tek doğru karardı. Egemen, güçlü, bağımsız bir ülkenin kararı' şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Putin, Donbas’ta Rusya için savaşanlara da seslenerek “Anavatanınız ve onun geleceği için savaşıyorsunuz” derken, açıklamalarının ardından Sovyet ve Rus askerler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Putin, 11 bin Rus askeri ve 131 askeri aracın katıldığı geçit töreninin ardından Meçhul Asker anıtına çelenk bıraktı. Ardından da binlerce kişinin katıldığı “Ölümsüz Alay” yürüyüşünde görüntülenen Putin, yürüyüş sırasında 2. Dünya Savaşı’nda yaralanan babasına ait fotoğrafı taşıdı.

Putin’in 9 Mayıs’ta Ukrayna’ya “resmen savaş ilan edebileceği” ve ülkede seferberlik başlatabileceği iddia ediliyordu. Putin’in bu konuşmasıyla, işgal öncesi söylemine geri döndüğü ifade ediliyor.

Putin’in konuşması Ukrayna’da büyük tepkiyle karşılanırken, Zelenskiy’nin danışmanlarından Mihaylo Podolyak, Putin’in iddialarını yalanladı ve kimsenin Rusya’ya saldırı planında olmadığını bir kez daha belirtti. Podolyak bunun sadece “hastalıklı imparatorluk hırsları olduğunu” ifade etti.

Zelenskiy: Şimdi de kazanacağız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 9 Mayıs Zafer Günü için bir mesaj paylaşırken, 'O zaman da kazandık, şimdi de kazanacağız' dedi. 'Çocuklarımızın özgürlüğü için savaşıyoruz ve kazanacağız. Atalarımızın 8 milyondan fazla Ukraynalının öldüğü 2. Dünya Savaşı’nda neler yaptığını asla unutmayacağız. Çok yakında Ukrayna’da iki zafer günü olacak ve bazılarının hiç olmayacak' dedi. Zelenskiy, ‘topraklarının tek bir karışını dahi vermeyeceklerini’ ifade etti.


Rus büyükelçiye kırmızı boya

Rusya’nın Polonya Büyükelçisi Sergey Andreev, Varşova’da Sovyet askerlerinin anıtına çiçek bırakacağı sırada yüzüne kırmızı boya fırlatıldı. Varşova’daki Sovyet Askerleri Mezarlığı’na giden büyükelçi burada yüzlerce protestocu ile karşılaşırken, eylemciler Ukrayna bayraklarıyla büyükelçiye karşı ‘faşist’ ve ‘katil’ sloganları attı. Protestocular, Rusya’nın Ukrayna’da döktüğü kanı temsilen kırmızı boya fırlattı.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal