Propolis nedir, nasıl kullanılır? Propolisin cilde faydaları nelerdir, cilde sürülür mü? İşte mucizevi propolisin kullanımı ve cilde faydaları

Propolis, eski çağlardan beri alternatif tıp alanında tercih edilen bir besindir. Günümüzde halen araştırma konusu olan propolisin çok yönlü faydası insan sağlığında önemli katkılar sunmuştur. İçeriğinde 240'dan fazla bileşene sahip olan propolis hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler 'Propolis nedir, nasıl kullanılır?' şeklinde sorular sorarak mucizevi besini araştırılar. Peki, propolis nedir, cilde faydaları nelerdir? İşte mucizevi propolisin kullanımı ve cilde faydaları..

27.04.2022-10:52 - (Son Güncelleme: 27.04.2022-10:52) Propolis nedir, nasıl kullanılır? Propolisin cilde faydaları nelerdir, cilde sürülür mü? İşte mucizevi propolisin kullanımı ve cilde faydaları

Propolis, arıların bitkilerden veya ağaçlardan topladığı yumuşak kıvamlı kahverengi bir görünüme sahip bir besindir. Adı çok fazla duyulan propolis, vücudu olumsuz dış etkenlerden korur ve sağlık içinde oldukça faydalıdır. Bilimsel araştırmalara konu olan ve yüzde 45’ reçine, yüzde 30’u balmumu, yüzde 5’inin ise vitaminlerin oluşturduğu propolis besinini gelin yakından tanıyalım..

Propolis nedir, nasıl kullanılır?

Propolis nedir, nasıl kullanılır

Yunanca'da giriş ve savunma anlamında kullanılan "pro" ile şehir anlamında kullanılan "polis" kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan propolis, antioksidan ve antimikrobiyal özelliği nedeniyle bacillus larvae gibi bakterilerden ve aynı zamanda mantar enfeksiyonlarından kovanlarını korumak, kovanların hijyenini sağlamak için arılar tarafından bitkilerden veya ağaçlardan topladığı yumuşak kıvamlı kahverengi bir görünüme sahip bir reçinedir.

İçeriğinde 240'dan fazla bileşen bulunan poroplis, çok eski çağlardan beri insanlar tarafından farklı enfeksiyon tedavilerinde ilaç olarak kullanılmış, günümüzde de üzerine birçok çalışma yapılmış besindir. İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunan propolis cilt sağlığı için de birebirebir olarak değerlendirilir. Cilt hücrelerini yenileme özelliğine sahip olan ve aynı zamanda yanık tedavisinde de kulluanılan propolis antiinflamatuvar, antimikrobiyal ve antifungal özelliğini içerisinde barındırdığı için cilt yaralarını kısa sürede kapatması yönünde bir etki gösterir.

Propolis nedir, nasıl kullanılır

Propolisin cilde faydaları nelerdir, cilde sürülür mü?

Cilt mantarı türü hastalıklarında tercih edilen propolis, özellikle ağız bölgesinde oluşan uçukların iyileşme sürecini hızlandırır. İçeriğinde bulunan C, E, B2 ve B1 vitaminlerin yanı sıra aynı zamanda kalsiyum, demir, çinko, magnezyum ve bakır gibi mineralleri de barındıran propolis cildi remizler, onarır ve yaşlanma belirtilerini de azaltır.

Ciltteki esnek yapıyı koruyan ve içerdiği kolajen özelliği ile ciltteki kolajeni yükselten propolis böylelikle ciltteki yaşlanmayı ve onun bırakacağı etkileri geciktirir.

Propolisin cilde zararı var mı?

Propolis nedir, nasıl kullanılır

Propolis besininin uzun süreli kullanımı sonunda ciltte istenmeyen bazı etkiler de meydana gelebilir. Kullanan kişinin cildi hassas bir cilt ise propolis alerjik reaksitonlar oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyonlar ise kaşıntı ve kızarıklık olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda astım hastalığına sahip kişilerin de propolis kullanımından uzak durması gerekir.

Propolisin kullanımı ve cilde faydaları

Propolisin içinde bulunan antiinflamatuvar, antimikrobiyal ve antifungal etkiler ciltteki deriyi yeniler ve dış görünüme bir farklılık katar. Sivilcelerden sonra kalan koyu izleri de azaltmaya yarayan propolis düzenli olatrak kullanıldığında ciltteki kolajen seviyesinin yükselmesine yardımcı olur. Cildin elastik yapısını koruyan, ciltteki kırışıklıkların ve ince çizgileri azaltan propolis içerdiği vitamin ve minerallerle birlikte antioksidan zenginidir.

Propolis nedir, nasıl kullanılır

Propolisi ağız yolu ile tüketebilir, dilerseniz yağ olarak cilt üzerinde uygulayabilirsiniz. Propolisi içine koyduğunuz birkaç damla su ile seyreltip cildinize uyguladığınızda ciltte bulunan istenmeyen lekelerden bir süre sonra kurtulabilirsiniz. Bu işlemi ise her akşam uyumadan önce yapmanız cildin eski sağlığına biran önce kavuşması için yapılması gereken süredir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal