Prof. Dr. Nurettin Yiyit: Yeni Mutasyon Her An Gelebilir!

Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Omicron varyantı ile ilgili önemli açıklamaları dile getirdi. Vakaların yükseldiğini ifade eden Yiyit, durum hakkında detaylı bir bilgilendirmede bulundu. Detaylar haberimizde...

11.01.2022-12:17 - (Son Güncelleme: 11.01.2022-13:48)

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Omicron varyantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Omicron varyantının semptomlarını sıralayan Prof. Dr. Nurettin Yiyit, ''Omicron varyantı taşıyan hastalar sıklıkla; burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma, boğaz ağrısı ve klem ağrıları yakınmaları ile geliyor'' diye belirtti.

ÜÇLÜ KORUMA ÇEMBERİ: MASKE, MESAFE VE AŞI!


Omicron varyantını delta varyantı ve influenzadan ayırt etmenin yollarını açıklayan Yiyit, "Delta varyantı gibi daha önceki varyantlardan ve influenzadan bireysel olarak ayırt etmemiz olanaksız. Önceki varyantlardan ancak genetik sekans analizi ile influenzadan ise PCR testi ile ayırmak mümkün olabilir. Lakin bu durum bireysel olarak ve pandeminin seyri olarak çok da bir şey kazandırmaz. Bizi ve toplumu koruyacak olan testler değil maskemiz, mesafemiz ve aşımızdır. Bunlar tüm varyantlar için etkili. Maskemiz tüm gripler için etkili."

YENİ MUTASYON HER AN GELEBİLİR!

Omicron varyantının daha hafif belirtiler ile ortaya çıkan bir varyant olduğu söylentileriyle ilgili açıklamalarını sürdüren uzman isim, şöyle dedi: "Mutasyon virüslerin gerçeği. Virüsler varlıklarını sürdürmek için bu yapısal değişikliklere ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle yeni mutasyonlar her zaman gelebilir ve bunları güçlü ya da güçsüz olacağını bilmemiz mümkün değil. Ancak zamanla görebiliriz. Deltomicron gibi varyant tanımlamaları ise tamamen sansasyonel. Mevcut şartlarda laboratuvar ortamı dikkatsizliği ve alelacele yapılmış bir açıklama gibi duruyor. Bu tür açıklamalar korku ve endişe yaratır."


Aşının önemine değinen Yiyit, "Aşı hayatımıza girince pandeminin seyri farklılaştı. Aşılı girdiğimiz dalgalarda hızlı bir yükseliş, ardından plato çizmesi ve sonrasında bir düşüş gerçekleşmesini görüyoruz. Omicronu da takip ediyoruz. Şu an hızlı bir yükselişte, dimdik yukarı çıkan bir çizgi var" diyerek önemli bilgiler verdi.

GRAFİK İVME KAZANDI! İSTANBUL TEHDİT ALTINDA

Bu haftanın İstanbullular için oldukça önemli olduğuna işaret eden Yiyit, şunları kaydetti: "Grafiğin yükseliş açısı virüsün bulaş hızını da ortaya koyacak. Bu hafta İstanbullular için çok önemli. Diğer illerimizde de yükseliş başladı. İstanbul'da biraz daha erken başlayan sürecin devamı bir tahmin yapmamıza imkan tanıyabilir. Normalde her dalganın sürecini tahmin edebiliyorduk. Aşı hayatımıza girdiği andan itibaren dalgaların dinamikleri değişti. Üzerine bir de omicronun hızlı bulaşması eklendi. Bunlar bir araya geldiğinde farklı bir dalga yaşayacağımız aşikar. Tepe noktaya hızlı bir çıkış olacak gibi görünüyor. Her şeye rağmen elimizde aşımız olduğu ve vatandaşlarımızın da aşılarını olduğu sürece sıkıntımız sınırlı olacaktır. Bireysel tedbirlere uyarak sürecin belirleyicisinin virüs değil biz olmasını sağlamamak elimizde." 

Bu yıl ile geçen yılı kıyaslayan Yiyit, bu sene artış gösteren grip vakaları ile ilgili şunları kaydetti:'' Geçen kış temiz ve güzel bir dönem oldu hiç influenzamız olmadı. Üst solunum yolu enfeksiyonları yoktu. Toplu alanlarda hapşıran, öksüren yoktu. Aciller, çocuk klinikleri boştu. Çünkü maskeye uyumumuz muazzamdı. Ne zamanki maskeye mesafe koyduk, tüm üst solunum yolları virüsleri geri geldi. Bu yıl üst solunum yolu enfeksiyonlarının artması maskenin önemini hatırlatan bir gelişme oldu."


Omicron varyantına yakalanan aşılıların teste negatif çıkma durumlarının olup olmadığı ile ilgili konuşan Yiyit, testin negatif çıkması durumunun yüzde 100 virüs olmadığı anlamı taşımadığını sözlerine ekleyerek konuşmasını şöyle sonlandırdı: "PCR testi bir tanı kiti. Pozitif çıkarsa sizde virüs var demektir. Negatif çıkarsa yüzde yüz virüs yok demek değildir. Bir miktar tespit edememe ihtimali var. O nedenle sürekli test yaptırmak anlamlı değil. Asıl anlamlı olan hepimizin Kovid enfeksiyonu taşıyormuşçasına tedbirli olmasıdır. Teste değil maskemize, mesafemize ve aşımıza güvenme zamanı!" 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal