Omicron Varyantı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüsün yeni varyantı olan Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da tespit edildi. Peki omicron varyantı nedir? Omicron varyantı belirtileri nelerdir? Omicron varyantı Türkiye'de görüldü mü? Detaylar haberimizde...

29.11.2021-12:30 - (Son Güncelleme: 20.12.2021-16:30) Omicron Varyantı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüsün yeni varyantı olan Omicron varyantı ilk olarak Güney Afrika'da tespit edildi. Virüs ilk tespit edildiğinde Nu varyantı olarak kayıtlara geçti fakat sonrasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron olarak isimlendirildi.

Koronavirüsün son varyantı olan omicron ile ilgili çarpıcı bir açıklama yapan Güney Afrikalı bilim insanı Angelique Coetzee'den Omicron varyantı ile ilgili konuştu.

Varyantı ilk tespit eden isimlerin başında gelen bilim insanı, hastalığın beraberinde getirdiği semptomları ve etkilerini kamuoyu ile paylaştı. İngiliz basınına konuşan Güney Afrikalı bilim insanı, semptomların görülen diğer varyantlardan farklı olduğunu dile getirdi. Dr. Coetzee, ''Semptomlar olağandışı fakat hafif geçiyor. Fakat varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir'' diye belirtti.

Güney Afrika Aşı Danışma Komitesi ile bilgileri paylaşan Dr. Coetzee, ''Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalardan çok farklıydı ve daha hafif geçiyordu. Aşırı yorgunluk ve halsizlikleri vardı'' diye açıkladı.

OMİCRON VARYANTININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şu ana kadar test sonuçları pozitif çıkan yaklaşık 20 hastası olduğunu söyleyen bilim insanı Coetzee, ''Bunların çoğu genç erkekler. Hastaların yarısı aşı olmayanlar ve Omicron hastalarının hiçbiri koku ya da tat alma hissini yitirmedi'' diye aktardı.

Bilim insanı omicron belirtilerine dair şunları kaydetti: ''Omicron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor fakat bu hastalarda tat ve koku kaybı bulunmuyor''

6 yaşındaki bir kızın semptomlarının ve durumunun çok değişik olduğunu dile getiren bilim insanı Coetzee, ''Küçük hastamın ateşi çok yüksekti ve bir dakika içindeki nabzı da çok hızlıydı. Hastaneye kaldırmalı mı diye düşündüm fakat beklemeye karar verdim ve iki gün sonra tekrar baktığımda daha iyi olduğunu gördüm'' diyerek semptomlarda meydana gelen değişikliklere dikkat çekti.

OMİCRON VARYANTININ RİSK GRUBUNDA KİMLER VAR?

Hastalarının önceden bir sağlık sorunu olmadığını ve durumlarının iyi olduğunun altını çizen Coetzee, ''Şeker hastası ya da kalp hastaları için ya da aşı olmayanlar ve yaşlılar için bu hastalığın etkileri çok daha farklı olabilir'' diye uyarılarda bulundu.

OMICRON’UN YENİ BELİRTİSİ

Son yapılan açıklamada Omicron’un 'gizemli' bir belirtisi gündeme geldi. İngiliz Daily Star gazetesinde yer alan habere göre, Güney Afrika’daki bilim insanları, hastaların terleme yaşandığını ve bu bulgunun sadece geceleri ortaya çıktığını dile getirdi. Omicron ile enfekte olan hastalar, nevresim ve kıyafetleri ıslatacak derecede terleme sorunu yaşamakta.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal