Petrol düşüşte döviz yükselişte: Akaryakıta indirim veya zam var mı? 23 Haziran 2023 güncel akaryakıt fiyatları

Dünya genelindeki merkez bankalarının faiz kararları petrol fiyatlandırmalarında etkili oluyor. Bu hafta yüzde 4’ten fazla değer kaybeden Brent petrolün ardından akaryakıta indirim gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Ancak döviz kurunda yaşanan yükseliş araç sahiplerinin beklentilerini düşürmesine sebep oldu. Peki Akaryakıta indirim veya zam var mı? İşte detaylar...

23.06.2023-16:58 - (Son Güncelleme: 23.06.2023-16:58)

Brent petrol haftanın son işlem gününde de değer kaybederek 73 doların altına geriledi. Küresel bankaların faiz artırımını sürdürmesi ve faiz oranlarının daha da artırılacağına dair gelen sinyallerin bu düşüşte etkili olduğu ifade ediliyor. Brent petrolde yaşanan bu düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Öte yandan yükselişte olan döviz kurunun fiyatlara nasıl etki edeceği de merak ediliyor.

Küresel bankalar faiz artırımını sürdürüyor

Dün İngiltere Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 5'e çıkardı. İsviçre Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,75'e çıkarırken, Norveç Merkez Bankası da politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 3,75'e yükseltti. ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ise Federal Açık Piyasa Komitesi'nin faiz oranlarını bu yıl yeniden ve belki 2 kez daha artırabileceği görüşünde olduğunu söyledi.

Döviz yükselişi petrolü baskılıyor

Fed’in şahin söylemleri karşısında diğer para birimlerine karşı doların yükselişi de petrol fiyatlarını baskıladı. Amerikan dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 0,26 artışla 102,2'ye yükseldi. Güçlü doların, diğer para birimi kullananlar için petrolü daha pahalı hale getirerek talebi düşüreceği tahmin ediliyor.

Akaryakıt Fiyatları

Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi ülkede ham petrol stoklarının geçen hafta 3,8 milyon varil düştüğünü açıkladı. Beklenti stokların 1,2 milyon varil düşmesi yönündeydi. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol talebinin yükseldiğini gösteren veriler fiyatların düşüşünü kısıtladı. Brent petrolde teknik olarak 73,65 ile 73,83 dolar aralığının direnç, 73,03 ile 72,90 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Brent petrol yüzde 4’ün üzerinde değer kaybetti

Merkez bankalarının uygulamada direttiği şahin mesajları sonrası Brent petrol bu haftayı değer kayıplarıyla geçirdi. 

Döviz kuru yükselişe devam ediyor

Brent petrolün aksine döviz kuru son günlerde ciddi bir yükseliş içerisinde. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı faiz kararı sonrası dolar kurunda 25 lira sınırı aşıldı.

Ham petrol ihracatı arttı

Türkiye'nin ham petrol ithalat miktarı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 23,2 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ham petrol ithalatı Mayıs ayında 2 milyon 462 bin 849 ton oldu. İthalat Nisan ayında 1 milyon 998 bin 740 ton seviyesinde bulunuyordu. İthalat geçen yıl aynı aydaki 2 milyon 971 bin 193 tona göre ise yüzde 17,1 düşüş gösterdi.

Akaryakıt Fiyatları-1

Akaryakıta indirim veya zam var mı? 

Brent petrol ile döviz kurunda yaşanan gelişmeler dikkatleri akaryakıt fiyatlarına çevirdi. Sektör kaynaklarından şu an için herhangi bir zam veya indirim bilgisi alınamadı.

23 Haziran 2023 akaryakıt fiyatları

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 24,02 TL

Motorin fiyatı: 23,87 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 24,04 TL

Motorin fiyatı: 23,87 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 24,48 TL

Motorin fiyatı: 24,33 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 24,47 TL

Motorin fiyatı: 24,41 TL

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal