Osmanlı'nın İstanbul Projeleri

Tarih araştırmacılarının Osmanlı’ya dair yeni bulgulara gün yüzüne çıkartması dikkatlerden kaçmıyor. Örneğin son olarak Osmanlı’nın İstanbul projeleri nelerdir merak edenlere yanıt verilmiştir. Tarihin tozlu raflarından çıkartılan onlarca proje mevcut durumda.

25.07.2020-11:10 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-14:01) Osmanlı'nın İstanbul Projeleri

Osmanlı'nın İstanbul Projeleri; 

  • Çoğu şehir içi ve dışı ulaşım imkanlarına dair sergilenir.
  • Buharlı makine şeklinde teknolojiye ilişkin ele alınır.
  • Saray ve de tarihi yapılara dair inşa projelerine imza atılmıştır.

Hayata geçirilemeyen tüm bu projelerin günümüzde değerlendirilmesi söz konusudur. Tozlu raflardan tüm projeler detayları ile çıkarılmıştır. Ünlü mimarlar ve mühendisler tarafından değerlendirilen projelerin şimdilerde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Osmanlı’nın Köprü Projeleri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ulaşım projeleri yaygın hale gelmiştir. Osmanlı’nın İstanbul projeleri nelerdir merak edenlere öncelikle ulaşıma dair olanlar eşlik edecektir. Örneğin Leonardo Da Vinci Köprüsü bunlar arasında başı çeker.

Deniz altı çelik tünel olarak ele alınan projenin, Sirkeci – Haydarpaşa aralığı için değerlendirilmesi esas alınmıştır. Şimdilerde bu projenin Marmaray olarak ele alındığı açık durumda. Ve istasyonları Gebze – Halkalı olarak bir hayli genişletilmiştir. Takiben:

  • Beyazıd tarafından Haliç Köprüsü projesine imza atılmıştır.
  • 1500’lü yıllarda değerlendirilen proje, şimdilerde hayata geçirildi.

Kısacası geçmiş dönem projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. Osmanlı’nın çılgın projeleri günümüz teknolojisi ile buluşuyor. Ve ortaya herkes için faydalı olacak projeler çıkıyor.

Osmanlı’nın İstanbul’a Özel Yol Projeleri

Ulaşıma dair projeler saymakla bitmiyor. Osmanlı’nın İstanbul projeleri tozlu raflardan çıktı ve hayata geçirildi demek yanlış olmaz. Örnek vermek gerekirse Kabataş – Taksim hattına dair ulaşım projesine yer verilmiştir. Şöyle ki:

  • Fünikeler hattına dair Osman Hamdi Bey çalışma göstermiştir.
  • Tam olarak 1895 yılında proje ele alınmıştır.
  • Hayata geçirildiği yıl ise 2006 şeklindedir.

Takiben Boğaz’a köprü yapılmasına dair çeşitli projelere imza atılmıştır. 1900’lü yıllarda değerlendirilen projelerin şimdilerde kullanılması söz konusudur. Öyle ki projeye karşı demiryolları açılmış ve Bakırköy – Bostancı arası kısa tutulmuştur. Aynı zamanda İstanbul Boğazı’na dair ilk köprünün yapımına geçilmiştir.

Osmanlı’nın İstanbul İçin Boğaz Projeleri

Daha çok boğaz projelerine dair görüşmelere yer verilmesi de dikkatlerden kaçmıyor. Yine tarih araştırmacıları boğaz projelerini de ele aldı. Hatta çoğunun hayata geçirildiği açık durumda. Yenilerde Kanal Projesi dahi ele alındı. Bu proje:

  • 1850’li yıllarda detayları ile görüşülmüştür.
  • Boğaz geçişlerinin kolaylığına dair değerlendirilmiştir.

Yine aynı kolaylık içim şimdilerde de çalışmalara yer verildi. Öyle ki ‘Kanal İstanbul Projesi’ hız kesmeden devam ediyor. Gündemde olan proje, kısa süre içerisinde kullanıma açılacak. Yapım aşamasında yine Osmanlı’dan ilham alındığı da ifade edilmiştir.

Tozlu raflardan çıkan projeler şimdilerde mimarlara ve mühendislere yol gösteriyor demek yanlış olmaz. Aksine bu projelerin önderliğinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Özellikle de şehir içi ulaşım imkanlarının projeler dahilinde genişletilmesi dikkatlerden kaçmıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal