Osmanlı’nın Fethettiği Ülkeler

Osmanlı’nın fethettiği ülkeler incelendiği zaman 3 kıtaya birden hakim olmuş bir yapının kendini gösterdiği fark ediliyor. Peki, Osmanlı tarihte bugünkü hangi ülkeleri fethetti. En çok fetih yapan padişah kimdir?

25.07.2020-11:07 - (Son Güncelleme: 28.01.2022-13:52) Osmanlı’nın Fethettiği Ülkeler

Hükmedilen coğrafyanın genişlemesi ile beraber kültürel manada zenginliğin ve çeşitliliğin artması ile beraber aynı zamanda otoritenin bu bölgeler arasında net şekilde kurulması da zor bir hale gelmektedir. Merkezi otoritenin düşük bir seviyede olması elde edilecek olan siyasal gücü de sarsan hususlar arasında kendini göstermektedir. 

Fethedilen ülkelere bakıldığı zaman Asya, Avrupa ve Afrika’ya yayılan geniş bir imparatorluğun temellerinin atıldığını görebilirsiniz. Bunda kurucu olan Osman Bey’den II. Abdülhamid’e kadar neredeyse bütün padişahların payı bulunmaktadır. Atılan adımların her biri bir dünya imparatorluğu olmayı amaçlamaktadır. İşte detaylar…

FETİHLERİN ODAK NOKTASI: BALKANLAR

Osmanlı’nın fethettiği ülkeler incelendiği zaman başlangıç aşamasında özellikle Balkanlar’a büyük bir yoğunluk verildiği ve oldukça net ve isteğe dayalı bir sistem kurulduğu da fark edilmektedir. Balkanlar’da uygulanan politika, kişilerin zorlanmasından ziyade kendilerini bu imparatorluğun bir parçası hissetmeleri için özel olarak hazırlanmış olan hususlar arasındadır.

Hem mimari yatırımlar hem de götürülen hizmetler ile Balkanlar ihya edilmiştir. Bu süreç içerisinde kesinlikle kişilerin hayatlarına doğrudan bir müdahale olmamış ve asimilasyon uygulanmamıştır. Hali hazırda bugün balkanlarda kültürel çeşitliliğin devam etmesi ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan sevgi ve saygı ile bahsedilmesi etkinin en önemli kanıtları arasında yer alıyor. Bu noktada kurulan bir diğer bağ da padişahların birçoğunun eşinin Balkan kökenli olmasından kaynaklanmaktadır. Balkanlar, her manası ile merkezi yönetimin ana noktalarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

YAVUZ SULTAN SELİM İLE DOĞUYA İLERLEYİŞ

Osmanlı’nın fethettiği ülkeler incelendiği zaman Doğuda atılan en temel adımların Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleştiği görülmektedir. Gelişim süreci içerisinde en temel güçler bu kısa süreçte elde edilmiştir. Doğuya doğru yapılan seferlerde en önemli başarılar arasında Mercidabık ve Ridaniye yer alıyor.

Bu noktada yenilgiye uğratılan ordular ile sadece askeri bir başarı elde edilmemiştir. Aynı zamanda senelerce Osmanlı himayesinde kalacak olan kutsal emanetler de Osmanlı topraklarına geçmiştir. Hali hazırda Topkapı Sarayı kutsal emanetleri ziyaret edebilirsiniz. Sergilendiği odada gün boyunca canlı olarak Kuran-ı Kerim okunmaktadır.

Ayrıca bu seferlerin sonucunda Hilafet makamı da Osmanlı’nın egemenliğine geçmiştir. 1924 senesinde hilafet kaldırılıncaya kadar da süreç devam etmiştir. Bu detaylara bakıldığı zaman Yavuz Sultan Selim’in imparatorluğa yapmış olduğu katkıların paha biçilemez bir değerde olduğu da net şekilde kendini göstermektedir.

DOĞRU FETİH ADIMLARI

Hükmedilen coğrafyalarda hali hazırda sonradan gelen ülkelerin sergiledikleri sert tutuma rağmen camilerin ve çeşmelerin birçok imarethanenin hala ayakta kaldığı görülmektedir. Fetih ile ihyanın anlı minvalde olduğu Osmanlı’da özellikle tebaanın refahı için büyük bir çaba sarf edilmektedir. Tebaa (halk), Allah’ın padişaha bir emaneti olarak görülmektedir.

Osmanlı Toprakları

TARİHTE OSMANLI BÜNYESİNDEKİ ÜLKELER

Avrupa

- Türkiye (Anadolu)

- Bulgaristan 

- Yunanistan 

- Sırbistan 

- Karadağ 

- Bosna-Hersek

- Hırvatistan

- Makedonya

- Slovenya

- Romanya

- Slovakya / Osmanlı adı: Uyvar

- Macaristan 

- Moldova 

- Ukrayna

- Azerbaycan 

- Gürcistan 

- Ermenistan 

- Güney Kıbrıs R.Y. 

- Kuzey Kıbrıs T.C. 

- Rusya’nın güney toprakları 

- Polonya -himaye- / Osmanlı adı: Lehistan

- İtalya’nın güneydoğu kıyıları 

- Arnavutluk 

- Belarus -himaye-

- Litvanya -himaye-

- Letonya -himaye-

- Kosova 

- Voyvodina / Osmanlı adı: Banat

Asya

- Irak 

- Suriye 

- İsrail 

- Filistin 

- Ürdün

- Suudi Arabistan

- Yemen 

- Umman 

- Birleşik Arap Emirlikleri 

- Katar 

- Bahreyn 

- Kuveyt 

- İran’ın batı toprakları 

- Lübnan 

Afrika

- Mısır 

- Libya / Osmanlı adı: Trablusgarp

- Tunus 

- Cezayir 

- Sudan / Osmanlı adı: Nübye

- Eritre / Osmanlı adı: Habeş

- Cibuti 

- Somali / Osmanlı adı: Zeyla

- Kenya sahilleri 

- Tanzanya sahilleri

- Çad’ın kuzey bölgeleri / Osmanlı adı: Reşade

- Nijer’in bir kısmı / Osmanlı adı: Kavar

- Mozambik’in kuzey toprakları 

- Fas -himaye-

- Batı Sahra -himaye-

- Moritanya -himaye-

- Mali / Osmanlı adı: Gat kazası

- Senegal 

- Gambiya 

- Gine Bissau 

- Gine 

- Etiyopya’nın bir kısmı / Osmanlı adı: Habeş

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal