II. Abdülhamid Kimdir?

34. Osmanlı padişahı olan Abdülhamid Han, aynı zamanda 113. İslam halifesi. Çöküş sürecindeki Osmanlı Devleti’nin mutlak hakimiyet sağlayan son padişahı. Peki, hangi dönemde tahttaydı, türbesi nerede?

07.01.2022-15:47 - (Son Güncelleme: 07.01.2022-15:47) II. Abdülhamid Kimdir?

Osmanlı Devleti tahtında tam 33 yıl görev alan II. Abdülhamid, devletin bunalım ve çöküş sürecinde Batı’ya karşı dengeli ve Doğu’ya karşı İslamcı politikalar izleyerek ülke yönetiminde mutlak bir güç elde etmiştir. İşte padişahın bilinmeyenleri…

KİMDİR?

Sultan Abdülmecid ve Tirimüjgan Kadınefendi’nin oğlu olan Abdülhamid Han, 21 Eylül 1842 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Genç yaşta annesini kaybedince babasının çocuğu olmayan diğer eşi Piristü Kadın tarafından büyütülmüştür. Sultan Ambdülmecid’in ölümünün ardından Abdülhamid Han’ın eğitimiyle amcası Abdülaziz yakından ilgilenmiştir. 1867 yılında çıktığı Avrupa gezisine yeğeni II. Abdülhamid’i de beraberinde götürmüştür. Abdülhamid Han 31 Ağustos 1876 tarihinde tahta çıkmıştır.

HÜKÜMDARLIĞI

Sultan Abdülhamid Han hükümdarlığa başlar başlamaz Meclis-i Mebusan’ı kapatıp devlet idaresini eline almıştır. Ayastefanos Antlaşması ve Berlin Antlaşması ardından kaybedilen toprakların bir kısmını geri almıştır.

Osmanlı Devleti’nin çöküş döneminde tahta geçmiş olmasına rağmen soğukkanlılığını koruyarak doğru siyasi adımlar ve adaletle devleti yönetmeye başladı. İki yüz elli milyona varan Osmanlı devlet borçlarını yüz altı milyona kadar indirmiştir. Ardından büyük bir imar ve eğitim seferberliğine başlayan Abdülhamid Han; cami, mescit, hastane, köprü, medrese, çeşme gibi birçok yapıyı kendi parası ile yaptırmıştır.

Yunanların Girit’te isyan çıkarması üzerine bugünkü adıyla Yunanistan’a harp ilan eden Sultan Abdülhamid’in bu kararı ve Yahudilerin Filistin’e uzanma politikalarının iç ve dış düşmanlar II. Abdülhamid’e cephe aldılar. Çeşitli iftiralar ve suikast girişimleriyle amaçlarına ulaşmak istediler. Bu iftiralar yazıya geçirildi ve nesillere aktarıldı. Bu sebeple Abdülhamid Han uzun yıllar yanlış tanınan bir padişah oldu. Tahttan indirilmesi üzerine henüz on yıl geçmeden devlet daha da kötüye gitti ve toprakların dörtte üçü kaybedildi.

31 Mart Vakası olarak tarihe kazınan olaylar tahttan indirilen Abdülhamid Han, Selanik’e gönderildi. 10 Şubat 1918 tarihinde Beylerbeyi Sarayı’nda soğuk algınlığı ve mide rahatsızlığı sebebiyle hayatını kaybetti. Sultan Abdülhamid Han’ın türbesi, Çemberlitaş’ta Sultan II. Mahmud’un türbesinde yer alır.


GELİŞMELER

- Mülkiye (Siyasal Bilgiler), Fakülte düzeyine getirilerek açıldı.

- Eski Eserler Müzesi açıldı.

- Hukuk Fakültesi açıldı.

- Divan-ı Muhasebat (Sayıştay) kuruldu.

- Güzel Sanatlar Fakültesi açıldı.

- Ticaret Fakültesi açıldı.

- Yüksek Mühendislik Fakültesi açıldı.

- Selanik-Manastır Demiryolu hizmete girdi.

- Darülaceze (Kimsesizler yurdu) hizmete girdi.

- Şişli Etfal Hastanesi hizmete girdi.

- Hicaz Telgraf hattı kuruldu.

- Hamidiye Suyu hizmete girdi.

- Maden Fakültesi açıldı.

- Şam Tıp Fakültesi açıldı.

- Haydarpaşa Askeri Tıp Fakültesi açıldı.

- Trablus-Bingazi Telgraf hattı kuruldu.

- Konya Ereğlisi'nde demiryolu hizmete girdi.

- Trablus Telsiz İstasyonu kuruldu.

- Medine Telgraf Hattı kuruldu.

- Şam'da Elektrikli tramvay hizmete girdi.

- Dârülmuallimât (Kız Öğretmen Okulu) açıldı.

- Terkos Suyu hizmete girdi.

- Bütün yurtta İdadiler ve Rüştiyeler (Liseler ve ortaokullar) açılmaya başlandı.

- Ziraat Bankası kuruldu.

- Bursa'da İpekhane açıldı.

- Halkalı Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri (Halkalı Ziraat ve Baytar Mekteb-i Âlisi) açıldı.

- Beyrut'ta liman ve rıhtım inşa edildi.

- Osmanlı Sigorta Şirketi (Osmanlı Umum Sigorta Şirketi) kuruldu.

- Kadıköy Su Tesisatı hizmete girdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal