Fransız Devrimi'nin Osmanlı Devleti’ne Etkileri Nelerdir?

Etkisi neredeyse tüm coğrafyalara yayılmış Fransız Devrimi'nin Osmanlı Devleti’ne etkileri nelerdir? Osmanlı, Fransız Devrimi'nden nasıl etkilenmiştir, Fransız Devrimi nasıl başladı, tarihi ne, Osmanlı Devleti üzerinde yarattığı sonuçlar neler?

21.07.2020-15:40 - (Son Güncelleme: 01.02.2022-09:25) Fransız Devrimi'nin Osmanlı Devleti’ne Etkileri Nelerdir?

Fransız Devrimi’nde monarşinin hedef olarak belirlenmesinin sonrasında oldukça sert adımlar atılarak hapishanelerin boşaltılması da dahil olmak üzere birçok olay gerçekleşmiştir. Devrimle birlikte meclis açılmış ve meşruti bir yönetim anlayışı benimsenmiştir. Bunun sonrasında Cumhuriyet Dönemi kendini göstermiştir. 

Bu noktada atılan adımlara bakıldığı zaman, ihtilalin temel düşünce sisteminde olmayan sertliklerin ve radikalleşmelerin ortaya çıkışını sağladığını da görüyoruz. Peki, Fransız Devrimi etkileri nasıl olmuştur? İşte detaylar…

FRANSIZ DEVRİMİ HAKKINDA

Osmanlı Devleti’ne etkilerinden önce Fransız Devrimi ya da Fransız İhtilali genel olarak özetlendiğinde şu durumlar dikkat çekicidir;

- Devrimin en temel isteklerinin başında hak, hukuk ve adalet gelmektedir. Fransız Devrimi, isteklerin hayata geçirilmesi için gücünü Tanrı’dan alan iktidarın dahi karşıya alınabileceği konusunda tüm dünyaya bir cesaret vermiştir. Mutlakıyetin üzerinde ne derece yıkıcı bir etkisi olduğu da görülmektedir.

- Milliyetçilik kavramının ortaya çıkışı da bu devrimin hemen sonrasındadır. Sadece tek bir milliyetçilikten değil Doğu milliyetçiliği ve Batı milliyetçiliği olarak tanımlanan iki farklı türden bahsetmek mümkündür. 

- Dünyada meydana gelen her bir devrim hareketi gibi sadece bulunduğu ülke ile sınırlı kalmamış, kendinden kilometrelerce ötede kurulmuş olan bir imparatorluğun dahi gücünü sarsacak bir etki ortaya koymuştur.


OSMANLI’YA ETKİLERİ

Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’ne etkileri konu başlığı Osmanlı tarihi için önemli bir noktadadır. Fransız Devrimi’nin etkisi sınırlarını aşarak birçok coğrafyaya yayılmıştır. Osmanlı da o coğrafyalardan biridir. Fransız Devrimi’nin Osmanlı’ya etkileri şunlardır;

- Balkanların bu dönemde adeta kaynayan bir kazan olduğu görülüyor. Balkanlarda, farklı ırklara mensup olan ülkeleri biri arada tutan Osmanlı’nın artık bu bağlayıcılık kuvvetine sahip olmadığı görülüyor.

- Milliyetçiliğin özel olarak bu coğrafyada kendini gösterdiği ve farklı biri idari birim ile yönetilme isteği ile beraber ayrılıklar kendini göstermeye devam etmiştir. Devrimci hareket Osmanlı Devleti’nde de kendini göstermeye başlamıştır.

- Sadece bağımsızlıkların meydana gelmesi değil aynı zamanda istenen hak ve özgürlüklerin de sınırlarının genişlemesi fikri Fransa etrafındaki coğrafyalarda etkili olmuştur.

- İmparatorlukların bu derece çok etkilenmesinin en temel sebebi ise çok uluslu yapılanmalar olmasından kaynaklanmaktadır.

- Osmanlı’nın hali hazırda büyük bir sorun içerisinde olması ve üzerine bu tür bir gelişmenin ortaya çıkması da sorunları daha keskin biri hale getirmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal