Osmanlı’da Şehremini

Osmanlı devletinde İstanbul’daki sarayla ilgilenen devlete ait binaların bakımını yapan kişidir. Şehremini saraya lazım olan şeyleri de alır ve saraydaki tamire ihtiyacı olan yerlerle de ilgilenir.

24.07.2020-13:53 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-13:51) Osmanlı’da Şehremini

Osmanlı'da şehremini terfi alırsa defterdar olurdu. Şehreminilerin maaşları muayyen maaşlarıdır. Şehreminileri divanı-ı hümayun hocaları seçerdi. Şehremininin yanında görev balan bazı kişiler vardı. O kişiler şehremininin emrinde çalışırlardı. Ambar müdürü, kireççi başı, ambar katibi ve tamir müdürü şehremininin emrinde çalışan kişiler arasındadır. Bazı zamanlarda resmi binalar inşa edilirken mimarbaşılarıyla birlikte görev alırlardı. 1831 yılında mimarbaşılığı ve şehreminilik birleştirilerek Ebniye-i hassa adını almıştır ve şehreminilik kalkmıştır. Bir süre sonra Ebniye-i hassalar şehrin temizliğini korumak ve güvenliğini korumak adına görev aldılar. 1867’de bugün ki belediyeciliğin başlangıç temelleri atılmıştır. Devletin her şehrinde bulunan kasabalarda şehremaneti adında belediyeler kurulmuştur. Cumhuriyet devrinde ise şehremaneti kaldırıldı.

İlk Şehremini Ünvanı

Osmanlı'da şehremini durumu 1853’te Kırım savaşından sonra kurulmuştur. Osmanlıda ilk şehremini ünvanını 1855’te Pepe Salih Paşa almıştır. 13 Temmuz 1855 ve 4 Kasım 1855 tarihleri arasında görev yapmıştır Pepe Salih Paşa. Tanzimat döneminde İstanbul 18 tane şehremini gördü.

Şehremininin Görevi

Osmanlı devletinde şehreminiler Osmanlı devleti binalarının bakımı ve onarımıyla ilgilenirdiler. Sarayda gerekli olan şeyleri de alırlardı. Hastane arabalarının tamiri, sarayların vekilharçlığı, enderunun bazı ihtiyaçlarını yerine getirme, nakliyat ambalajlarını yapımı ve muhimnatın tedariki gibi görevleri vardı sarayda şehremininin. Her sene eski saraya verilen bazı aletlerin tedariki, saraydaki içoğlanlarının ihtiyaçlarının alınması da şehremininin görevleri arasındadır. Şehreminiler genelde divan-ı hümayun tarafından seçilirlerdi. Osmanlıda şehremini maaşı on beşinci yüzyılda yüz yirmi akçeydi. Divan-ı Hümayun toplantılarında şehreminiler diğer görevli kişilerle dışarda otururlardı. Emir verilecekse veya bir şey sorulacaksa divana çağırılırlardı. 1867’de devletin her şehrinde şehremaneti teşkilatı kuruldu. Cumhuriyet devrinde de kaldırıldı.

Osmanlı Devleti’nde Görev Alan Şehreminiler

Osmanlı'da şehremini görevinde birçok paşa ve bilgili insan görev almıştır. Pepe Salih Paşa, Hacı Hüsam Efendi, Osman Raşid Paşa, Hüseyin Bey, Ahmet Şükrü Bey, Hacı Ahmed Efendi, Hüseyin Bey, Server Paşa, Haydar Efendi, Ali Rıza Bey, Besim Bey, Ali Paşa, Hekim İsmail Paşa, Fevzi Bey, Hekim İsmail Paşa, Şevket Bey, Ali Kabuli Paşa, Cenanizade Mehmet Kadri Paşa, Halet Paşa, Refik Bey, Galib Paşa, Ahmet Rasim Paşa, Reşid Paşa, Rıza Paşa, Mazhar Paşa, Rıdvan Paşa, Reşid Mümtaz Paşa, Şerif Mehmet Rauf Paşa, Ziver Bey, Hazım Bey, Halil Bey, Mehmet Tevfik Biren, Subhi Bey, Hüseyin Kazım Bey, Tevfik Bey, Cemil Topuzlu, İsmet Bey, İsmail Canbulut, Bedri Bey, Sezai Bey, Cemil Topuzlu, Hayreddin Bey, Selim Paşa, Yusuf Razi Bey, Mehmed Ali Bey, Celal Bey ve Ziya Bey Osmanlı devletinde şehremini olarak görev almış kişilerdir. Cumhuriyet devrinde şehremini görevi kaldırılmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal