Orucu Bozan ve Bozmayan Tedaviler Nelerdir?

Diyanet'e göre orucu bozan ve bozmayan tedaviler nelerdir? Koronavirüs aşısı orucu bozar mı? Hangi tedavi türlerinde oruç bozulur?

12.04.2021-15:19 - (Son Güncelleme: 12.04.2021-15:19) Orucu Bozan ve Bozmayan Tedaviler Nelerdir?

Orucu bozan ve bozmayan tedaviler her yıl Ramazan ayında merak konusu olduğu gibi bu yıl da merak konusu olmuş durumda. Zira bu yıl aynı zamanda Koronavirüs salgınıyla da mücadele ediyoruz. Hal böyleyken tüm Türkiye'de aşı seferberliği başlatıldı. Aşılama çalışmaları Ramazan ayında da tüm hızıyla devam edecek. Ancak birçok insan aşının orucu bozup bozmayacağı hakkında görüş ayrılığı yaşıyor. Peki bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı ne diyor? Aşı orucu bozar mı? Orucu bozan ve bozmayan tedaviler nelerdir? İşte herkesin aklındaki o soruların yanıtları...

ORUCU BOZAN VE BOZMAYAN TEDAVİLER NELERDİR?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte orucu bozan ve bozmayan tedaviler merak konusu oldu. 'Aşı orucu bozar mı?' sorusunu yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bir hayli tartışılan konuya açıklık getirdi. Ali Erbaş'ın 'aşı orucu bozmaz' cevabını vermesinin ardından birçok Müslüman orucu bozan ve bozmayan tedavileri araştırmaya başladı.

ORUCU BOZAN TEDAVİLER

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre orucu bozan tedaviler şu şekildedir;

Vücuda kan ve serum vermek

Vücuda vitamin içeriği bulunan iğne, gıda, ya da keyif verici madde enjekte etmek

Su, yağ ve gıda özelliği taşıyan maddelerin dışarıdan vücuda verilmesiyle uygulanan endoskopi, anestezi, diyaliz ve hemodiyaliz orucu bozan tedavilerden bazıları olarak öne çıkmaktadır.

ORUCU BOZMAYAN TEDAVİLER

Koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için aşı seferberliği başlatan Türkiye'de aşının orucu bozup bozmayacağı merak konusu olmuştu. Bu konudaki açıklama Diyanet İşleri Başkanı'ndan geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre aşağıda sıralayacağımız tedaviler orucu bozmuyor;

Salgın hastalık nedeniyle yapılan aşılar

Ağrı kesici iğneler 

Hiçbir besleyiciliği olmayan, tedavi maksatlı uygulanan iğneler

Vücudun belirli bir bölgesini uyuşturmak için vurulan lokal anestezi iğneleri

Hastaya sıvı vermeden homodiyaliz yaptırmak

Hastaya anjiyo ve biyopsi yaptırmak

Vücudun bir bölgesine zorunlu olarak sürülmesi gereken bir merhemi sürmek

Hiçbir besleyici madde bulunmayan ilaçlı bant yapıştırmak

Öte yandan Pakistan, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus ve Kuveyt gibi diğer Müslüman ülkelerde de aşı konusunda fetvalar yayınlanarak Kovid-19 aşısının yeme içme manasından çok uzakta olduğu, aşınının mutlak bir zorunluluk olduğu konuşuluyor. Fetva meclislerinden ardı ardına gelen açıklamalara göre oruçlu iken aşı yaptırılabilir. Aşı yaptırılması durumunda ise kişinin orucu bozulmaz.

Modern tıbbi tedavilerin orucu bozup bozmadığı hemen her sene tartışılıyor. Çünkü bu konuda eski kaynaklarda bir ipucu bulunsa da hiçbir kaynak sorunun nihai ve mutlak cevabını içermiyor. İşte bu noktada bazı mezhepler nazarında görüş ayrılıkları olabiliyor. Aşının içerisinde keyif verici ya da besleyici bir madde bulunmadığı için ve aşı olmak, kişinin sağlığını koruması açısından mutlak bir zorunluluk olduğu için aşı orucu bozmuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal