Ramazan Ayında Sağlıklı Uyku Nasıl Olmalı?

Ramazan ayının gelmesiyle yaşam stillerimizde değişimler meydana gelmekte. Bu değişimlerden en çok uyku düzeni etkilenmekte. Peki ramazan da sağlıklı uyku nasıl olmalı? İşte cevabı…

12.04.2021-15:25 - (Son Güncelleme: 12.04.2021-15:25) Ramazan Ayında Sağlıklı Uyku Nasıl Olmalı?

Ramazanda dikkat edilmesi gerekilen konulardan biride iftar ve sahur saatleri arasında yapılan uyku. Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, ramazanda yaşayacağınız uyku değişimlerine karşı önerilerde bundu.

Doç. Dr. Vural Fidan, ramazan ayında normal yaşam standartlarından farklı bir hayat stilinin benimsenmesi gerektiğini belirtti. Özellikle iftar ve sahur saatlerine uygun şekilde uyuma ve günlük aktivitelerin ayarlanması gerektiğine dikkat çeken Fidan, şunları söyledi:

‘Ramazan ayında herkesin normal günlere göre 1-2 saat kadar erken yatmalarını istiyoruz. Bu yatma süresini bir anda 2 saat öne çekmek zor. Her gün 15 ya da 30 dakikalık şekilde öne çekilmesini tavsiye ediyoruz. Sahura kalkıldıktan sonra tok karnına hemen uyumak mümkün değil. Bu sebeple uyku bölünmesi yaşamamız nedeniyle uyku sürecinin sağlıklı şekilde biraz daha öne alınmasını öneriyorum.’

RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI UYKU NASIL OLMALI?

Doç. Dr. Fidan, iftarda çok fazla yemek yemenin kişide anlık şekler değerini yükselterek uykuya meyilli olmaya yol açtığını söyledi.

İftar saatlerinde beslenmeye çorbayla başlanılmasını gerektiğini dile getiren Fidan, ‘Kan şekeri normale geldikten sonra kalan yemeğimize devam etmemiz gerekiyor ki aşırı yemeyelim. İftardan sonra uyku bastırması durumlarından çok uzun olmamak kaydıyla 15 dakikalık küçük kestirmeler faydalıdır. Uyku ihtiyacında azalmayı da sağlar’ diye konuştu.


SAHURDA MAVİ IŞIK YAYAN CİHAZLARDAN UZAK DURUN

Doç. Dr. Fidan, ramazan ayında gün içindeki uyku-uyanıklık düzeninde aşırı bozulmalara yol açmamak için kafeinli yiyecek ve içeceklerin tüketiminde belli bir sınırlamaya gidilmesi gerektiğinin altını çizerek, özellikle çay ve kahve tüketimi fazla olan kişilerin, kafeinli içecekler yerine ıhlamur, adaçayı, papatya gibi sakinleştirecek içecekleri tüketmesi gerektiğini belirtti.

Sahurdan elektronik cihazlardan uzak kalınması gerektiğini ifade eden Fidan, ‘Bu dönemde sahura kalkıldıktan sonra telefon, tablet, bilgisayar gibi mavi ışık yayan cihazların da kullanılmamasını öneriyoruz. Çünkü mavi ışık uykuya dalma ve uyanma düzenini olumsuz etkiliyor. Sahurda mavi ışıktan uzaktan durulmasını tavsiye ediyorum.’diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal