On Yıl Önce İğne Yapamıyorken Milli İmkanlarla Bunu da Yaptık

SK'nın yeni nesil silahlarından Cirit, lazer güdümlü bir füze. Tamamen yerli üretim olan Cirit'in görüntüleri yayınlandı.

07.04.2016-10:43 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) On Yıl Önce İğne Yapamıyorken Milli İmkanlarla Bunu da Yaptık

Cirit yüksek başarısıyla izleyenleri gururlandırdı.



İşte TSK'nın Cirit füzesiyle ilgili bilgileri..
2.75" Lazer Güdümlü Füze CİRİT, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir silahtır.


Yeni nesil bir füze olan CİRİT, 2.75" güdümsüz roketler ile güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla, 1.5 (Min.) - 8 km (Maks.) menzil aralığındaki kritik hedeflere karşı kullanılması için tasarlanmıştır.


CİRİT, hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyet ile maliyet etkin çözüm sağlayan sınıfının en uzun menzilli füzesidir.



Roketsan tarafından tasarlanan 2.75" Lazer Güdümlü CİRİT füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü Anti-Tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır.



Teknik Özellikler Çap 2.75" (70 mm) Azami Menzil 8 km Asgari Menzil 1,5 km Ağırlık 15 kg (Tüp Komplesi Hariç) Yakıt Tipi HTPB Bazlı Az Dumanlı Kompozit Yakıt Harp Başlığı Tipi Çok Maksatlı Başlık, Zırh Delici, Personel, Yangın Çıkarıcı Harp Başlığı Tipi Yüksek İnfilaklı Başlık Güdüm MEMS-AÖB ile Ara Safha Güdüm Güdüm Yarı Aktif LAZER Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm Hedef Tipleri Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar, Silahlı Birlikler ve Sığınaklar Platformlar Helikopterler (AH-1W, T-129 ATAK v.b.), İHA'lar, Kara Araçları, Hafif Saldırı Uçakları, Deniz Platformları ve Sabit Platformlar



ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen, hedef ülke radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlayan "KORAL" Mobil Elektronik Harp Sistemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.



KORAL, kabul muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçerek performansını kanıtladı. Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen bu ürünün geliştirilmesi için ASELSAN ile birlikte 50'ye yakın yerli alt yüklenici çalıştı.



KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor.

KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken, KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle KORAL Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak yetenekte bulunuyor.


KORAL Mobil Elektronik Harp Sistemi için 2013'ten bu yana yürütülen yoğun sistem doğrulama ve sistem test süreci ile sistem test sürecinin son aşamasında gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan olumlu sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor.


Sistem birimlerinde kullanılan, geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor.

Aktif elektronik taramalı birimler konusunda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamaya göstermesi bakımından da büyük öneme sahip bulunuyor.


Türkiye'nin yeni ihraç kalemlerine önemli bir katkı da ASELSAN'dan geldi. ASELSAN tarafından çeşitli kalibrede silahların entegrasyonuna yönelik geliştirilip üretilen Stabilize Silah Sistemleri'nin ihraç edildiği ülke sayısı 12'ye çıkıyor.

"Uzaktan Kumandalı Silah" ismiyle de bilinen sistem, sabit tesislerin korunmasından, araç ve gemilerin silahlandırılmasına kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor.


Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde yer alan ASELSAN Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri, birçok ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından tercih ediliyor.

Silah sistemleri, halen Hırvatistan, Katar, Kazakistan, Pakistan, Bahreyn, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Gürcistan ve Malezya silahlı kuvvetlerine hizmet veriyor. ASELSAN, imzaladığı yeni sözleşmelerle Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri ihracat portföyüne yeni ülkeler ekliyor.


Sistemin ihracatında son dönemde 2 imza birden atıldı. Kazakistan ve Malezya silahlı kuvvetlerinin seçimi de ASELSAN oldu.

Bu çabaların sonucu olarak ASELSAN ile Malezya'da yerleşik bir firma arasında imzalanan sözleşme kapsamında teslimatı gerçekleştirilecek olan 30 mm MUHAFIZ Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemleri, Malezya Silahlı Kuvvetleri'nin botlarına entegre edilecek.


Bugüne kadar 50'ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren ASELSAN, imzaladığı sözleşme ile Güneydoğu Asya bölgesine ilk silah sistemi ihracatını gerçekleştirecek.



Kazak ordusu da sistemi kullanacak
ASELSAN, ayrıca Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak üzere, Kazakistan endüstrisinin olanaklarını da kullanarak yerel ortakları ile SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri'ni üretecek. Bu sistemler Kazakistan Kara Kuvvetleri Komutanlığının zırhlı araçlarında kullanılacak.



Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri
Özelliklerine ve kullanım alanına göre SARP, STAMP, STOP ve MUHAFIZ adını alan sistem üzerinde, lazer mesafe ölçer, uzun menzile ve yüksek hassasiyete sahip termal ve gündüz kameraları bulunuyor.

Sistem, kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda ediliyor. Bu sayede nişancı, karşı ateşe ve olumsuz hava koşullarına maruz kalmadan sistemi etkin bir şekilde kullanabiliyor.

Sistem, kumanda birimi aracılığı ile uzaktan kumanda ediliyor. Bu sayede nişancı, karşı ateşe ve olumsuz hava koşullarına maruz kalmadan sistemi etkin bir şekilde kullanabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal