NFT Nasıl Alınır?

Cem Yılmaz'ın NFT satmasıyla birlikte birçok kişi bu teknolojinin ne olduğunu merak etmiştir. NFT piyasaları, blok zincirleri ve hangi sitelerin NFT sattığı merak konusudur.

29.12.2021-12:29 - (Son Güncelleme: 01.01.2022-18:44)

NFT kültürü gittikçe gelişiyor ve başta tahmin edilenden farklı bir noktaya evrilmiş durumdadır. Kripto para, Web 3.0, merkeziyetsiz finans ve metaverse projeleriyle birlikte yeni internetin bir parçası haline gelen NFT, birçok sanatçı için kazanç alanına döndü. Cem Yılmaz’ın NFT satışlarıyla birlikte halk da NFT’yi daha merak eder hale geldi. 

NFT NEDİR?

NFT, en basit anlamıyla bir dijital varlıktır. En temelinde dijital bir token işlevi görmektedir. Takas edilemezdir. Non Fungible Token (Takas Edilemez Token) anlamına gelmektedir. Her NFT, birbirinden benzersizdir. NFT’nin birden fazla aynısı bulunamaz. Yani modern sanat ürünleri gibi print değildir. 

NFT bir yatırım ürünü haline gelmiştir. İnsanlar genellikle yatırım sebebiyle NFT satın almaktadır. Bunun sebebi, NFT sitesinin hangi kripto para blok zinciriyle çalışmasıyla paralel doğrultudadır. Birçok koleksiyoncu NFT satın alsa da asıl amaç genel anlamda yatırımdır. 


NASIL YAPILIR?

NFT işinin en demokratik kısmı, herkesin bir NFT yaratma şansının bulunmasıdır. Kripto para hakkında bir bilgiye sahip olmak veya yazılımcı olmaya gerek yoktur. Yapılması gereken şeyin başında siteyi bulma gelmektedir. Birçok blok zinciri NFT olarak hizmete girmektedir. Ethereum ve Solana şu an NFT piyasasının blok zincir olarak hakimidir. Binance blok zincir yoluyla NFT oluşturulduğunda, bu NFT’yi sadece blok zincirin desteklendiği sitelerde satma imkanına sahip olunur. NFT başlık, açıklama ve fiyatlandırma yapıldıktan sonra satışa sunulur. 

NASIL NFT ALINIR?

NFT satan alımının gerçekleştirileceği birçok platform bulunmaktadır. Her platform, farklı bir blok zincirini kullanabilir. Ethereum temelli blok zincire sahip olan NFT sitesinden alışveriş yapılacağı zaman Ethereum’a sahip olmak gerekir. Opensea en temel örnek olarak Ethereum ile satış yapmaktadır. 

FİYATLAR NASIL BELİRLENMEKTEDİR?

Refik Anadol, geçtiğimiz hafta bir eserini 300 Ethereum’a sattı. Bu, birçok eser için karşılanması çok zor bir aşamadır. Örneğin NBA Top Shot adlı NFT sitesinde Lebron James’in yaptığı smaç 300 bin dolardan pahalıya satıldı. Diğer oyunculardan değerli olmasının sebebi Lebron James’in ismidir. Aynı zamanda nadir olarak bulunan eserler ve kullanım alanları da önemldir. 


SATIŞ YAPAN SİTELER

Ethereum, Binance ve Solana şu an NFT için en çok kullanılan blok zincirlerin başında gelmektedirler. OpenSea, SuperRare, Nifty Gateway, Foundation, VIV3, NFT Showroom şu an satış yapan ve en bilinen platformların başında gelmektedir.

METAVERSE NFT COINLERİ

Bu teknoloji hali hazırda koleksiyonculuk ve yatırımcılık için önemli bir konuyken, Metaverse projeleri ile birlikte çok farklı bir boyuta ulaştı. Geçtiğimiz günlerde Sandbox evreninde bir yat, NFT yapılarak 400 bin dolara satıldı. Metaverse coinlerde durum daha farklı işliyor. Evrende satın alınan arsa önce geliştirilir. Arsaya sahip olan kişi isterse arsayı NFT yapıp açık arttırmaya koyabilir. Bu sayede ucuza arsayı satın alan oyuncu, geliştirdiği arsayı dijital varlık haline getirip satabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal