Nesli Tükenmek Üzere! Akdeniz Foku Hatay'da Görüldü

Nesli tükenmek üzere olan Akdeniz foku Hatay'ın Samandağ ilçesinde görüldü. İşte detaylar...

10.02.2022-10:58 - (Son Güncelleme: 10.02.2022-11:02) Nesli Tükenmek Üzere! Akdeniz Foku Hatay'da Görüldü

Hatay'ın Samandağ ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foku görüldü. Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Abdullah Öğünç, Dünya'da birey sayısı hızla azalan ve nesli tehlike altında olan Keşiş foku (Monachus) cinsiden bir tür olduğunu açık ve net bir şekilde dile getirdi.

Abdullah Öğünç, Samandağ sahilinde özel güvenlik tarafından cep telefonu ile görüntülenen Akdeniz Foku'nun Dünya üzerinde sadece Doğu Akdeniz sahilleri ile Atlantik'te batı Afrika'nın Moritanya sahilleri ve Madeira adalarında görüldüğünü söyledi.


AŞIRI AVLANMA VE DENİZ EKOSİSTEMİN BOZULMASI SEBEBİYLE BİREY SAYISI AZALDI

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç aşırı avlanma yaşam alanları kaybı ve deniz ekosisteminin bozulması nedeniyle türün dünya dağılımı daraldığını belirterek, 'Akdeniz fokları 20. yüzyılın başına kadar bin birey sayısına sahipti ve serbestçe yaşamlarını sürdürüyorlardı.' dedi ve cümlelerine şu şekilde devam etti, 'Fakat zamanla aşırı avlanma, yaşam alanları kaybı ve deniz ekosisteminin bozulması nedeniyle türün dünya dağılımı daraldı ve birey sayısı hızla azaldı' açıklamasında bulundu. 

Abdullah Öğünç, Akdeniz fokunun dünyada birbirinden kopuk 2 ana bölgede yaşadığını, bunların Akdeniz popülasyonu (Yunanistan ve Türkiye) ve Atlantik popülasyonu (Batı Sahra, Moritanya kıyıları ve Portekiz Maderia Adaları) olduğunu söyledi.

AKDENİZ FOKLARININ GÖRÜLMESİ ÜLKEMİZİN BİYOLOJİK AÇIDAN ÇEŞİTLİ OLDUĞUNU GÖSTERİR

Akdeniz foklarının hala sahillerimizde görülmesinin Ülkemiz biyolojik çeşitliliği açısından büyük önem arz ettiğini net bir şekilde söyleyen Abdullah Öğünç, 'Akdeniz foklarının yok olmasının temel nedenleri arasında; Yaşam alanlarının (Kıyıların) işgali, yasadışı ve aşırı su ürünleri avcılığı, Fokların kasti öldürülmesi, Yaşadıkları mağaralara turistik dalışlar, deniz ve kıyıların kirlenmesidir.

Akdeniz foklarının halen sahillerimizde görülmesi Ülkemiz biyolojik çeşitliliği açısından büyük önem arz etmektedir. Akdeniz foklarının ülkemizde popülasyonlarının devamlılığının sağlanması için özellikle yaşam alanlarının tahribinin önüne geçilmeli ve koruma çalışmaları yapılmalıdır. Akdeniz foklarının yuvaları, evleri kıyı mağaralarıdır. Türün üreme başarısını artırmak ve onlara evlerinde rahatsızlık vermemek için mağaralarına girilmemesi ve dalınmamasını gerektiğini kuvvetle hatırlatıyoruz' açıklamasında bulundu. 

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Öğünç ayrıca görüntüyü cep telefonuyla çeken özel güvenlik görevlisi Ömer Bekçi'ye de teşekkür etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal