Emekli maaş zammı son durum: Temmuz emekli maaşı zammı ne kadar olacak 2024? Emekliye refah payı ödenecek mi?

Milyonlarca emekli, Temmuz ayında alacakları maaş zammı ile ilgili hesaplamalara şu anda devam ediyor. Yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 50’ye yakın zam alan emeklilere Temmuz ayında ne kadar zam yapılacağının yanı sıra refah payının ödenip ödenmeyeceği de gündemi meşgul ediyor. Peki Temmuz emekli maaşı zammı ne kadar olacak 2024? Emekliye refah payı ödenecek mi? İşte emekli maaş zammı son durum…

28.05.2024-17:49 - (Son Güncelleme: 28.05.2024-17:49) Emekli maaş zammı son durum: Temmuz emekli maaşı zammı ne kadar olacak 2024? Emekliye refah payı ödenecek mi?

Temmuz ayında milyonlarca emeklinin maaşına zam yapılacak. TÜİK’in enflasyon verilerinin oldukça belirleyici olacağı zam oranı, Haziran ayı enflasyon rakamlarının belirlenmesiyle beraber kesinlik kazanacak. Enflasyona karşı zor durumda olan emeklilere maaş zammı dışında refah payı verilip verilmeyeceği de merak edilen sorular arasında yer alıyor. Peki Temmuz emekli maaşı zammı ne kadar olacak 2024? Emekliye refah payı ödenecek mi?

Temmuz emekli maaşı zammı ne kadar olacak 2024?

Her yıl ocak ve temmuz dönemlerinde maaşlarına zam alan emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında zam almıştı. Ocak, şubat, mart ve nisan ayları için açıklanan enflasyon verileri, 4 aylık enflasyon farkının yüzde 18,72 olarak gerçekleştiğini gösteriyor. Böylece emekliler, nisan ayı itibarıyla yüzde 18,72 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldular.

Merkez Bankası tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olması bekleniyor. Bu tahminler doğrultusunda, haziran ayı enflasyonu da benzer seviyelerde açıklanırsa, temmuz ayında emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı yüzde 25,46 olacak. Bu zam, enflasyon farkı dikkate alınarak belirlenecek.

Emekli maaş zammı son durum: Temmuz emekli maaşı zammı ne kadar olacak 2024? Emekliye refah payı ödenecek mi?

Emekliye refah payı ödenecek mi?

Geçtiğimiz haftalarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Şu anda bu konuda konuşmak için erken. Temmuz ayını beklememiz gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı. Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, memur ve emeklilerin yılda iki kez aldığı toplu sözleşme zammına ek olarak 5 aylık enflasyon farkı da ortaya çıkacak.

TÜİK'in 3 Haziran'da açıklayacağı mayıs ayı enflasyon verileriyle birlikte, 5 aylık enflasyon farkı kesinleşecek.

Enflasyon farkı ne kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 olarak gerçekleşti. Bu veriler ışığında; SGK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53, mart ayında yüzde 3,16 ve nisan ayında yüzde 3,18 oranında enflasyon farkı alma hakkında sahip oldu.

Toplamda memur ve emeklilerin maaş zamlarını belirleyecek olan enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak hesaplandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal