Nesli Tükenme Tehdidi Altında Olan 543 Bin 704 Caretta Caretta Yavrusu Denizle Buluştu

Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettalar için yapılan çalışma sonuç verdi. Tam 543 bin caretta caretta yavrusu denizle buluşturuldu.

23.10.2021-15:46 - (Son Güncelleme: 23.10.2021-15:59)

Bir süredir nesilleri tükenme tehlikesi altına olan caretta carettalar için yapılan koruma çalışmaları sonuç vermeye başladı. Yapılan çalışmalar sonrasında 2019 yılında 368 bin olan caretta carettalar 543 bine ulaştı. Yavru carettelar denize salındı.

543 BİN CERATTA CERATTA DENİZLE BULUŞTU

Gönüllü kuruluş ve üniversiteler ile anlaşmalı çalışan Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, yaptığı çalışmalar ile deniz kaplumbağalarını koruma çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları için oldukça titiz çalışan ekiplerin her yıl suya kavuşturdukları kaplumbağaların sayısı giderek artıyor. 2019 yılında 368 bin deniz kaplumbağası olan ekip, bu yıl tam 543 kaplumbağayı suyla buluşturdu. 

ÇEVRE KİRLİLİĞİ DENİZ KAPLUMBAĞLARINI NESLİNİ TÜKETİYOR 

Yaşamlarının büyük bir kısmını denizde geçiren ve yumurtlama döneminde karaya çıkarak yavrulayan deniz kaplumbağaları, en çok deniz ve çevre kirliliğinden etkileniyor. Ayrıca caretta carettalar iklim değişikliği ve ses kirliliğinden de olumsuz etkileniyor. 


DENİZ KAMPLUMBAĞALARINI KORUMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR 

Deniz kaplumbağalarını bu tür tehditlere karşı farklı koruma çalışmalarına devam ediliyor. DKMP Genel Müdürlüğü'nce bu kapsamda turistler, sanayiciler ve yöre halkı kumsalı nasıl kullanacakları konusunda detaylı bilgilendirmelerine devam ediyor. Koruma çalışmaları kapsamında caretta yavrularına kum altı ve kum üstü kafesleme çalışmaları yapılıyor ve su altında kalan kafesler daha kuru kumul ortamlara taşınıyor. Koruma çalışmalarının yanı sıra beslenme, kışlama alanları gibi bilgilerin belirlenmesi için deniz kaplumbağaları takılan uydu vericilerle izleniyor. Geçen yıl kurtarılan ve tekrardan denize salınan bir kaplumbağanın Kuzey Afrika'ya kadar gittiği tespit edildi. Yürütülen koruma ve izleme çalışmaları sonucunda her yıl denize ulaşan ceratta ceratta yavrularının sayısılarının arttığı tespit edildi. 


BU YIL 387 YUMURTA KUMSALA BIRAKILDI

Yapılan deniz kaplumbağaları koruma çalışmaları kapsamında bu yıl 143,7 kilometre sahil şeridindeki yuvalara caretta carettalar 679 bin 630, yeşil deniz kaplumbağaları (chelonia mydas) ise 387 bin 700 yumurta bıraktığı belirtildi. Yumurtalardan çıkan yavrular ise ilk kez denizle buluşturuldu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal