Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret etmenin cezası nedir? Atatürk’e hakaret edenler nereye şikayet edilmelidir? Anayasada Atatürk’e hakaret etmenin karşılığı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’de ve dünyada saygı duyulan sayılı liderlerden biridir. Büyük saygı gören bir karakter olan Atatürk’e hakaret etmenin cezası da bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edenlerin alacakları ceza merak edilmektedir. Anayasada belirtilen Atatürk’e hakaret suçunun cezası nedir? İşte yanıtı…

12.06.2022-23:30 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-23:30) Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret etmenin cezası nedir? Atatürk’e hakaret edenler nereye şikayet edilmelidir? Anayasada Atatürk’e hakaret etmenin karşılığı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye’de ve dünyada saygı ile anılan bir liderdir. Böylesine büyük bir lideri sevmeyen ve çekemeyenler de bulunmaktadır. Atatürk’e karşı olumsuz duygular besleyenler bazı şekillerde büyük lidere saygısızlık etmektedir. Atatürk’e hakaret edenlerin yaptıkları suç sayılarak cezalandırılmaktadır. Türk Ceza Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti için önemli şahsiyetlere, kabirlerine ve heykellerine yapılan saygısızlığı suç kabul eder. 

1951 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 5816 numaralı Atatürk’e Karşı Yapılan Suçlar isimli bir yasa vardır. Bu yasa ile birlikte, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, anılarına, heykellerine yapılacak her türlü saldırı, verilen her türlü zarar, yapılan aşağılama, hakaret ve her türlü yanlış davranış suç sayılmıştır. Bu kanun Adnan Menderes döneminde yapılmıştır ve günümüze kadar da gelmiştir. 

Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk’e hakaret suçunun cezası nedir?

Mustafa Kemal Atatürk’e karşı işlenen suçlarda, suçun türüne göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Suçun büyük olması cezayı da arttırmaktadır. Örneğin, Atatürk’ün hatırasına hakaret eden Süleyman Yeşilyurt ve Hasan Akar, işledikleri suç nedeniyle 7 yıla kadar hapis cezası almışlardır. Dergisinde Atatürk aleyhinde yazılar yayınlayan Mustafa Armağan da bu suç yüzünden 4,5 yıla kadar hapis cezası almıştır. 

Anayasa

Fakat bazı durumlarda adaletin işleyişinde sorun yaşanmaktadır. Rize’de meydana gelen bir olayda, Atatürk anıtının kaldırılmasının ardından bir işçi heykel gibi durarak poz vermiş ve bu saygısızlığı sosyal medyadan “Yeni atanız” şeklinde yayınlamıştır. Atatürk’ün hatırasına alenen saygısızlık yapan bu işçiler gözaltına alınıp ardından serbest bırakılmıştır. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk’e hakaret edenler nereye şikayet edilmelidir?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e karşı işlenen bir suç görüldüğü zaman yetkililere şikayet edilmelidir. Sosyal medyadan yapılan hakaretlerde, suçun delili olması amacıyla ekran kaydı alınmalıdır. Atatürk’e karşı işlenen bir suç ihbarı yapacak olan kişiler, “https://www.egm.gov.tr/sayfalar/ihbar.aspx” internet adresi üzerinden kanıtıyla birlikte suçu ihbar edebilmektedir.

Suçu ihbar etmek için farklı bir yol ise BİMER’e yapılan şikayetlerdir. Atatürk’e karşı suç işleyen birini ihbar etmek isteyenler “https://www.bimer.gov.tr” adresi üzerinden BİMER’e ihbarda bulunabilmektedir. 

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal