Selçuklu İmparatoru Muhammed Tapar Kimdir?

Büyük Selçuklu Devleti’nin tarihi özellikle son dönemlerde bir hayli merak konusu olmuş durumda. Merak edilenlerden biri de devletin 7. Hükümdarı olan Muhammed Tapar. Peki, Muhammed Tapar kimdi? Hangi dönemde yaşamıştır?

08.03.2021-18:40 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-13:55) Selçuklu İmparatoru Muhammed Tapar Kimdir?

Büyük Selçuklu Devleti'nin 7. hükümdarı olarak dünya tarihinde yer alan Muhammed Tapar, 1082 tarihinde doğmuştur. Babası Melikşah'ın 1092 yılındaki vefatının ardından Muhammed Tapar, Sultan Berkyaruk ile sık sık karşı karşıya gelmiştir.

Tarihi kaynaklarda Melik Tapar adı ile ön planda olan Gıyaseddîn Muhammed Tapar, Taceddin Seferiyye Hatun ve Sultan Melikşah'ın oğlu olarak 1082 yılında dünyaya geldi. Babasını kaybettiğinde 10 yaşında olan hükümdar, uzun süre kardeşlerine karşı taht mücadelesi vermiştir.

MUHAMMED TAPAR KİMDİR?

Muhammed Tapar, 21 Ocak 1082 tarihinde cariye kökenli Seferriye Hatun ile Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın oğlu olarak doğdu. Muhammad Tapar, yeğeni Muizzeddin Melikşah'ın ardından Büyük Selçuklu tahtına çıkarak, 1104 yılına kadar kardeşi Sultan Berkyaruk ile sürekli olarak mücadele halinde oldu.

MUHAMMED TAPAR'IN TAHT KAVGASI

Babasının ölümünden 1 sene sonra Bağdat'a giden Sultan Berkyaruk, kardeşi Muhammed Tapar'ı da beraberinde götürerek daha sonra onu Gence'ye melik olarak göndermeyi tercih etmiştir.

Tapar, abisi Berkyaruk tarafından kendisine azledilen vezir Müeyyidülmülk'ün de etkisiyle Büyük Selçuklu Devleti tahtında hakkı olduğuna karar verdi ve taht için savaşma yolunu tercih etti. Böylece kardeşi ile arasında 20 yıl sürecek taht kavgası başlamış oldu.

20 yıllık taht mücadelesinde Sultan Berkyaruk ile Muhammed Tapar sık sık karşı karşıya geldi. Bu savaşlarda Berkyaruk, sadece tek bir savaşta kaybetti. Diğer bütün savaşları kazandığı için Muhammed Tapar ve bütün Büyük Selçuklu hanedanına devletin hakimi olduğunu kabul ettirdi ve bu kabul ediş barışın kapısını araladı.

muhammed tapar kaç yaşında öldü

Yıllarca süren iç savaşlardan sonra Büyük Selçuklu Devleti bir hayli yıpranmıştı. 1104 yılında iki kardeş anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre Muhammed Tapar sınırları belli olan bir toprak parçasını yönetebilecekti ve ayrıca Sultan Berkyaruk'un ölümünden sonra tahta geçebilecekti.

MUHAMED TAPAR KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

1104 senesinin sonunda Berkyaruk vefat etti. Bu ölümün ardından Muhammed Tapar, Bağdat'a geçerek 13 Şubat 1105 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti'nin 7. Sultanı oldu.

1118 yılına kadar hükümdarlığını devam ettiren Tapar, taht kavgaları neticesinde hayli hırpalanmış olan merkezi otoriteyi yeniden kurmanın yollarını aradı ve bu uğurda mücadele etti.

18 Nisan 1118 tarihinde Bağdat'ta vefat eden Sultan Muhammed Tapar'ın naaşı İsfahan'da kendisi tarafından yaptırılan medreseye defnedildi. Muhammed Tapar 36 yaşında vefat etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal