Mavi Vatan'dan Bir Kez Daha Attık!

Yunanistan adına arama yapan Nautical Geo isimli geminin Türk kıta sahanlığını ihlal etme girişimi engellendi. Mütecaviz gemi, Türk filosu tarafından GAMBOT diplomasisi ile mavi vatandan def edildi.

05.10.2021-12:32 - (Son Güncelleme: 05.10.2021-12:59) Mavi Vatan'dan Bir Kez Daha Attık!

Rum Kesimi açıklarında yaşanan olayda, Türk’ün ‘Mavi Vatanında’ hiçbir ihlalin görmezden gelinmeyeceği tüm dünyaya gösterilmiş oldu. Yunanistan adına araştırma yapmak bahanesiyle Girit Adası açıklarında Türk kıta sahanlığını delme girişiminde bulunan ve TCG Oruç Reis’e toslayan Nautical Geo, şimdi de Rum Kesimi açıklarında deniz yetki alanımızı ihlal etme teşebbüsünde bulundu. Yetki alanımıza giren gemi, gambot diplomasisiyle Mavi Vatan’ın dışına atıldı.

Girit açıklarında TCG Oruç Reis’in verdiği dersi alamayan Nautical Geo, geçtiğimiz gün mavi vatanda yeni bir ihlal girişiminde bulunmuştu. İkinci ders Limasol Limanı açıklarında, gambot diplomasisi ile verildi. 

AYNI GEMİ, BİRKAÇ GÜN ÖNCE GİRİT AÇIKLARINDAN KOVULMUŞTU

Milli Savunma Bakanlığı’nın paylaştığı bilgiye göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), 29 Eylül tarihinde Nautical Geo gemisinin araştırma faaliyetlerine yönelik bir Navtex yayımlandi. Yayımlanan Navtex alanının büyük bir bölümünün Türkiye kıta sahanlığı içinde yer aldığının tespit edilmesinin ardından Nautical Geo gemisinin bayrak devleti olan Malta ve şirketinin bulunduğu İtalya ile soruna dair diplomatik ilişki kanalları oluşturuldu. Geminin kaptan ve mürettebatına, 1 Ekim tarihinde duyurulan Notmar ve Navtex ile bölgede yürütecekleri faaliyetlerin Türkiye ile koordine edilmesi gerektiğine ilişkin gerekli uyarılar yapıldı.

GAMBOT DİPLOMASİSİ İLE MAVİ VATAN'DAN YİNE KOVULDU

Türkiye’nin uluslararası hukuk bağlamında yaptığı tüm uyarılara rağmen Nautical Geo adlı araştırma gemisi Limasol Limanı’nın güney bölgesinde araştırma yapmaya bağladı. Uyarıları dikkate almayan geminin faaliyetleri, Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında bölgede keşif ve gözetleme faaliyeti yürüten Türk donanması tarafından takip ediliyordu. Türk gemileri tarafından ikaz edilmesine rağmen arama faaliyetine devam eden Nautical Geo gemisi, gambot diplomasisi ile Mavi Vatandan atıldı.

HEP AYNI BAHANE VE HEP AYNI SON 

Türk donanma unsurları tarafından sorgulanan Nautical Geo’nun, Girit açıklarında gerçekleştirdiği olayda yaptığı açıklamaya benzer bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada gemilerinin, ‘East-Med boru hattının olası güzergahının tespiti ve haritalandırılması’ çalışması kapsamında bölgede faaliyet yürüttüğü bilgisini verdi. 

East-Med, Türkiye’yi Doğu Akdeniz enerji denkleminden dışlayan bir projeydi.

Yunanistan ve Rum Kesimi, söz konusu faaliyetlerle, Doğu Akdeniz geriliminde Avrupa Birliği’ni kışkırtmayı amaçlıyor. Daha önce Girit üzerinden denenen fakat başarılamayan hamle, bu kez GKRY açıklarında denenmek istendi. Fakat sonuç yine aynı; Türk Mavi Vatanı’nda Türkiye’nin izni olmadan kuş uçamıyor. Bu gerçeği tüm dünya bir kez daha gördü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal