Mavi Vatan Nedir, Mavi Vatan Ülkemiz İçin Ne Anlam İfade Ediyor?

Mavi Vatan kavramı, özellikle son bir yılda Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle birlikte öne çıkan bir kavram oldu. Peki, Mavi Vatan yolunda atılan adımlar nelerdir?

03.03.2021-18:00 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-17:15)

Yunanistan adına arama işlemlerinde bulunan Nautical Geo isimli geminin Türk kıta sahanlığını ihlal etme girişimi başarılı bir şekilde engellendi. Mütecaviz gemi, Türk filosu tarafınca GAMBOT diplomasisi kullanılarak mavi vatandan çıkarıldı. Yaşanan bu olay ile birlikte 'Mavi Vatan' ifadesi gündem konusu olmuş durumda. Sizler için bu ifadeyi incelemeye aldık.

Mavi Vatan kavramı, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki hamleleri doğrultusunda Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tarafından öne sürüldü. Mavi Vatan'ın tartışmalara yer bırakmayan oldukça geniş kapsamlı tanımı, Türkiye'nin Adalar Sorunu ve kıta sahanlığı meselesi başta olmak üzere pek çok soruna çözüm olacak nitelik taşımaktadır.

MAVİ VATAN NEDİR?

Mavi Vatan kavramının ortaya çıkışına neden olan süreç 1947 yılına kadar uzanmaktadır. 1947 tarihinde ABD Başkanı Truman tarafından kamuoyuna ilan edilen 'Kıta Sahanlığı' konusu ülkelerin, kıyısında bulunmuş olduğu denizler üzerindeki hâkimiyetini yeniden tanımlamıştır. Kıta sahanlığı kavramı ile birlikte denizlerin ve okyanusların da ülkelerin bir parçası olduğu kabul edilmektedir. Ülkeler bu kapsamda, hâkimiyetinde bulunduğu denizlerde petrol, doğalgaz gibi yeraltı enerji kaynaklarının arama ve çıkarma işlemlerini uluslararası kamuoyundan izin almadan yapar.


1958 tarihinde Cenevre Deniz Hukuku Sözleşmesi ile birlikte Kıta Sahanlığı kavramı resmi bir şekilde tarif edildi. Söz konusu tarifte dikkat çeken en önemli faktör deniz kaynakları aracılığı ile zenginliklerin vatan gelirlerine katılması temin edildi. Kıta Sahanlığı kavramı ve bu kavramın tanımı özellikle de Türkiye gibi her yandan denizlerle çevrili ülkeler için önemli bir konu oldu. 1982 tarihinde çıkarılan 'Münhasır Ekonomik Bölge' kavramı ise bu alandaki çekişmelerin fitilini ateşledi.

Mavi Vatan kavramını ortaya çıkaran Cem Gürdeniz'in ifadelerine göre Mavi Vatan; değişen dünya şartlarında ülkelerin kara parçasına yakın olan su varlığının ülkelerin ekonomilerine katkı sunacak bir şekilde kullanılmasıdır. Bu suların içerisinde yer alan yeraltı zenginliğinin çıkarılması ve işlenmesinde Türkiye tek söz sahibidir.

Bir başka yandan Mavi Vatan kavramı Türkiye'nin denizcileşme sürecinin de sembolü olarak kabul edilmiştir.

MAVİ VATAN'DAN VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?

Ülkemizin vatansever insanları, ana vatandan vazgeçmeyi nasıl ki kabul etmezler ise mavi vatandan vazgeçmek de mümkün ve olası değildir. Mavi Vatan siyaset üstüdür, milli bir değerdir ve bağımsızlığın bir göstergesi olarak kabul edilmiştir.

MAVİ VATAN YOLUNDA ATILAN ADIMLAR NELERDİR?

Ülkemizin karar verici makam sahipleri Mavi Vatan'ı bir kavram olarak kabul etmenin yanında, onu savunmak için gerekli bütün adımları da atmaktadır. Bu adımlardan bazıları şu şekildedir;

Libya Anlaşması

KKTC'de kurulan Askeri Üsler

Libya'da kurulan Askeri Üsler

MAVİ VATAN HARİTASI

Ünlü arama motoru Google Mavi Vatan haritası yayınlanmıştı. Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nin yürütmüş olduğu çalışma ile Google'a eklenen Mavi Vatan haritası, 462 bin kilometrelik deniz sınırlarımızı ifade ediyor.


Bahçeşehir Üniversitesi Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, geçtiğimiz günlerde de Google tarafından boğazların isminin değiştirilmesine karşı bir kampanya başlatmış ve Google'ın 'Bosphorus' ve 'Dardanelles' yapmış olduğu isimleri 'İstanbul' ve 'Çanakkale' olacak şekilde değişikliğe gitmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal