Marko Cvitas düşünce kuruluşu gündeme bomba etkisi yaratacak raporu yayımladı! Putin’in, kutup bölgesiyle ilgili planları yaptığı ortaya çıktı!

Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından bu yana 4 aylık bir süre geçti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni planı gündeme bomba gibi düştü. Putin’in, kutup bölgesiyle ilgili planları yaptığı ortaya çıktı.

16.06.2022-14:50 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-15:54) Marko Cvitas düşünce kuruluşu gündeme bomba etkisi yaratacak raporu yayımladı! Putin’in, kutup bölgesiyle ilgili planları yaptığı ortaya çıktı!

Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından bu yana 4 aylık bir süre geçti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni planı gündeme bomba gibi düştü. Putin’in, kutup bölgesiyle ilgili planları yaptığı ortaya çıktı. Çekya’daki Marko Cvitas düşünce kuruluşu, Rusya'nın Arktik bölgesini silahlandırmak istediğini ve geleceğin savaş alanını oluşturmak istediği yönünde iddia ettiği bir rapor sundu. Sunulan raporda, Batı ülkeleri iddia edilen planlara karşı uyarıldı.

Kontrolü eline almak istiyor

Uzmanlar, bir süredir Putin'in yaptırımlar nedeniyle maddi sıkıntı yaşadığını belirtirken Rusya'nın, Çin hükümetinden destek isteyeceği düşünülüyor. Uzmanlar, Putin'in kutuplardaki planın yeni olmadığını uzun zamandır oranın kontrolünü almak istediğini ifade etti. Kutuplardaki planı ile Pekin’e uzun zamandır kontrol etmeyi planladığı, ancak toprak iddiasının olmadığı bir bölgeye bir arka kapı sunuyor. Eğer bu plan gerçekleşir ve iki ülke dünyanın tepesine birlikte oturur ise, Batı için büyük bir tehdit de oluşturabilir ifadeleri kullanıldı. 

Müttefiklere çağrıda bulundu

İngiltere bu konu üzerine Avustralya ile yapılan AUKUS anlaşmasının bir benzeri olan CAUKUS ittifakını kurmak için bölgede bulunan müttefiklere çağrıda bulunduğu kaydedildi.

Müttefiklere çağrıda bulundu

Endişeye sebebiyet verdi

Çekya’daki Marko Cvitas düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan raporu yazan askeri uzman Rob Clark, “Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki genişlemesinin yarattığı tehdide uyanmamız gerekiyor – tüm gözler Ukrayna’dayken, Rusya yeni çağ nükleer denizaltılarını test ediyor ve Kuzey Kutbu’ndaki hipersonik füzeler ve bölgedeki varlığını güçlendiriyor.” ifadelerine yer verdi. Putin, generallerine Kuzey Kutbu için emir verdiği belirtilirken bölgede askeri varlığını da güçlendirmiş oldu. Küresel ticarete hükmetme amacıyla yapılan bu plan doğrultusunda atılan bu adımlar Batılı uzmanlarda endişeye sebebiyet verdi.

"Büyükelçi yerleştirmesi gerekiyor"

Raporu hazırlayan askeri uzman Rob Clark, "NATO’nun kuzey kanadını koruması gerekiyor ve İngilizlerin Rus faaliyetlerini yakından takip etmesi için Kuzey Kutbu’na bir Büyükelçi yerleştirmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal