Kuzey Kore’den tehdit mesajı: Saldırgan adımlar atacağız

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatlarını “savaş provası” olarak değerlendirdi. Kuzey Kore’nin, saldırgan adımlar atacağı iddia edildi.

06.04.2023-13:06 - (Son Güncelleme: 06.04.2023-13:06)

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’nın haberinde, Kuzey Kore’nin tatbikatlarına karşı saldırgan hareketlerde bulunacağını açıklamıştı.

Haberde, görüşlerin yer verilen uluslararası güvelik uzmanı Choe Ju-hyon, "ABD liderliğindeki savaş çığırtkanlarının, askeri provokasyonlarının hoşgörü sınırını aştığını" belirtti. Choe, ABD ve Güney Kore’nin askeri tatbikatlarının ve ABD’nin askeri varlığının Kore Yarımadası’na yerleştirilmesinin bölgeyi patlamaya hazır bir bombaya dönüştüreceğini söyledi.

Kuzey Kore saldırganlaşacak 

AA’da yer alan habere göre, ABD’yi Güney Kore ve Japonya ile ortak anti-denizaltı tatbikatı yaptığı için dünya barışı için bir kanser" olarak niteleyen Choe, "Kuzey Kore'nin savaş caydırıcılığını, kritik görevlerde saldırgan eylemlerle göstermeye devam edeceğini" belirtti.

Güney Kore ile ABD, Kuzey Kore’nin artan tehditlerine karşı caydırıcılığı güçlendirme girişimlerinin devam ettiği aşamada, B-52H stratejik bombardıman uçağının da yer aldığı ortak hava tatbikatları gerçekleştirmişti.

Kuzey Kore'den açık tehdit mesajı

Güney Kore, ABD ve Japonya deniz kuvvetleri, Kuzey Kore'nin "artan füze tehditleri" nedeniyle koordinasyonlarını güçlendirmek amacıyla ortak denizaltı karşıtı tatbikat düzenlemişti.

Nükleer saldırı simülasyonu yapmıştı

Kuzey Kore, 22 Mart'ta nükleer karşı saldırı tatbikatı düzenlediğini duyurmuştu. Tatbikatın 3 bölümden oluştuğu, bunların nükleer saldırı kontrol sisteminin yönetilmesi, nükleer karşı saldırı durumuna geçiş ve nükleer başlık modeli taşıyan balistik füzenin fırlatılması olduğu belirtilmişti.

Güney Kore ve Japonya, 19 Mart'ta Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu. Deneme, Güney Kore ile ABD ordularının 14 Mart'ta başlattığı ve 23 Mart'ta sona eren "Özgürlük Kalkanı" tatbikatı sırasında yapılmıştı.

2022'de Kuzey Kore, BM, ABD, AB ve komşu ülkelerden gelen bir dizi yaptırıma karşın 90'dan fazla kıtalar arası balistik füze fırlatarak bir yılda ateşlediği en yüksek füze sayısına ulaşmıştı.Kuzey Kore, son olarak 24 Mart'ta Güney Kore üzerinde nükleer saldırı simülasyonu yapmış ve "radyoaktif tsunami yaratabilecek" insansız su altı aracını denediğini açıklamıştı.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal