Kusmak Orucu Bozar mı?

Ramazan''da oruçlu iken kusmak orucu bozar mı? Kusan kişi daha sonra oruç tutmak zorunda mıdır? Ramazan'da en çok merak edilen sorulardan biri olan bu sorunun cevabını sizler için derledik.

20.05.2019-15:42 - (Son Güncelleme: 20.05.2019-15:34)

Oruçlu iken kusunca oruç bozulur mu? Vücudun savunma mekanizmalarından biri olan ve istemsizce yapılan kusmak fiili orucu bozar mı? İşte en çok  merak edilen bu sorunun yanıtlarını Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan aldığımız bilgilerden öğrendik. İşte tüm merak edilenler! 

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?  

Diyanet tarafından yapılan resmi açıklamada şu ifadeler yer almakta; Kendiliğinden kusmakla oruç bozulmaz. Ancak kişinin kendi isteği ve müdahalesiyle meydana gelen kusma, “ağız dolusu” olması hâlinde, orucu bozar.

Hz. Peygamber(s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal