Kuraklık Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Su kaynaklarının azalması, iklim değişiklikleri, fazla su tüketimi gibi sebeplerden dolayı artan kuraklık endişelere yol açtı. Peki, kuraklık sebepleri nedir? Kuraklık neden olur? Kuraklık sonuçları nelerdir?

26.02.2021-15:17 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-16:47) Kuraklık Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Ülkemizin ve dünyanın yakın gelecekteki en büyük sorunlarından biri kuraklık. Özellikle küresel ısınmayla birlikte değişen iklimler, kuraklığa sebep oluyor. Bütün dünyanın ortak problemi olan kuraklığın ne olduğu ve nasıl önlenebileceği merak konusu oldu. 

KURAKLIK NE DEMEK?

Herhangi bir yerdeki nem miktarında yaşanan azalmaya bağlı olarak oluşan su kıtlığına kuraklık denir. Uzun zamanda meydana gelen kuraklık, yağışlardaki ve su kaynaklarındaki azalmayla oluşan bir doğa olayıdır. Başka bir tabirle hava sıcaklığının yükselmesiyle havadaki nem miktarının düşmesi kuraklığa sebep olur. Kuraklık meydana geldiği bölgede olumsuz etkilere yol açar.

Bir doğa olayı olan kuraklığın bir başka nedeni de insanlardır. Orman tahribatı ve doğal yaşam alanlarına zarar verilmesiyle ekolojik sistemde bozulmalar ortaya çıkar ve kuraklık oluşur.

KURAKLIK NEDENLERİ

Kuraklığın meydana gelmesi birden fazla nedene bağlıdır. Bunlar:

- Bir bölgede oluşan yüksek sıcaklığın nem dengesini bozması,

- Yağışların azalması,

- Coğrafi yapı ve hava basıncında meydana gelen değişiklikler,

- Doğal yaşamın tahrip edilmesi,

- Sanayi atıklarının doğaya bırakılması,

- Zehirli gaz salımı,

- İnsan etkisiyle hızlanan küresel ısınma kuraklığın başlıca nedenlerindendir.


KURAKLIK NASIL ÖNLENEBİLİR?

Dünyanın ve ülkemizin en önemli sorunlarından başında kuraklık gelmektedir. Bu durumu önlemek için alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bu tedbirlerin ilk maddesi ise kuraklık sorununun ne olduğunu ve neden dolayı oluştuğunu bilmektir.

Yağışları takip etmek de kuraklığı önlemek için alınabilecek tedbirlerdendir. Bunların yanı sıra ekolojik sisteme zarar vermemek ve ağaçların tahrip edilmemesi de kuraklığın önlenmesi için önemlidir. Ayrıca aşırı ve gereksiz su tüketimini azaltmak, zararlı gazların ve fabrika gidenlerinin doğaya salınmasına engel olmak kuraklığın önlenebilmesinde önemli rol oynamaktadır.

KURAKLIK SONUÇLARI

En ciddi doğa sorunlarından biri olan kuraklık, ekolojik sistemi, insan hayatını ve diğer canlıların yaşam alanını olumsuz olarak etkiler. Ormanların tükenmesine ve iklim değişikliğine de yol açar. Tarım alanlarının yeterince sulanmamasına neden olan kuraklıkla birlikte topraktan alınan verim azalır. Bununla birlikte ekonomide de ciddi sıkıntılar oluşur. Su kaynakları tükenen hayvanların toplu ölmesi de öngörülen kuraklık sonuçlarından biridir.


TÜRKİYE'DE KURAKLIK HARİTASI

Türkiye kuraklıktan en fazla etkilenen ülkelerden biridir. Ülkemizde yaşanacak kuraklık, tarım faaliyetlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Peki Türkiye'de kuraklık hangi seviyede?

Ülkemizde Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgesinde kuraklık artarken İç Anadolu Bölgesinde yaşanan kuraklık normal seviyededir. 

KURAKLIK DESTEĞİ

Bozulan iklim dengesinden ve yağışlardaki azalmadan kaynaklı olarak Türkiye, birçok bölgede kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya. Geçimini buradan sağlayan çiftçiler toprak kurak olsa da ekmeye devam ediyor. Böylece doğal olarak ektiklerinde kayıp yaşıyorlar. Bu kaybı karşılamak üzere devlet tarafından çiftçilere destek ödemeleri yapılıyor. Bu desteğe de “kuraklık destek ödemesi” deniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal