Şanlıurfa Haftasonu Gidilecek Yerler

Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir il olup, ‘‘şanlı’’ sıfatını Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizler’in ve Fransızlar’ın işgaline karşı yaptığı savunma karşılığında almıştır. Bu anlamda hem tarihi, hem kültürlerin etkileşimini, hem dinler tarihini ve mistikliği bir arada taşır.

08.07.2020-13:52 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-16:29) Şanlıurfa Haftasonu Gidilecek Yerler

Renkli bir atmosfere sahip olan Şanlıurfa haftasonu gidilecek yerler için bile tercih edilesi bir yerdir.

Şanlıurfa Nerededir?

Şanlıurfa, kendisi gibi oldukça mistik, tarihi şehirlerle komşudur. Bunlar, batısında Gaziantep, doğusunda Mardin, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır şeklinde sıralanmıştır. Ayrıca, Suriye’yle de sınır komşuluğu vardır.

Urfa, insanlığın ilk yerleşkesi sayılan Göbeklitepe Höyüğü’nün olduğu yerdedir. On binlerce yıllık tarihi dahilinde, Sümer, Babil, Asur, Hitit, Pers, Med, Makedon, Büyük Selçuklu, Eyyubi, Safevi ve Osmanlı gibi devletlerin egemenliğine girmiştir. O yüzden, farklı kültürleri barındıran değişik, gizemli ve güçlü bir etkiye sahiptir.

Şanlıurfa’ya Ulaşım Ne Şekildedir?

Şanlıurfa haftasonu gidilecek yerler adına, ulaşımın da gerek komşu illerden gerekse daha uzak illerden sağlanacağı bir yol haritasına sahiptir. Fakat, şehir dışından geleceklerin iyi bir plan yapması gerekir ki; şehir sizi adeta büyüleyecektir.

Bu şehre, karayoluyla ve uçak yoluyla ulaşmak mümkünse de, ağırlıkla hava seferlerini tercih etmek isabetli olacaktır. Buradaki GAP Havalimanı işlek biçimde hizmet vermektedir.

Şehir içi ulaşımdaysa, her yer yürüme mesafesinde olup, yol üstünde karşılaşılacak bir sürü tarihsel alan, mekân görülmesi de mümkündür. Şanlıurfa adım başı keşiftir. Ayrıca, URFA Kart temin ederseniz otobüsü rahatça kullanabilirken, taksiyi ve minibüsü de tercih edebilirsiniz.

Şanlıurfa’da Haftasonu Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Şanlıurfa haftasonu  gidilecek yerler açısından size cenneti sunacak denli fazla seçenek imkânı tanır. Bu cennet bahçesinin kimi uğrak noktaları şunlardır:

*Balıklıgöl (Hali-ür Rahman Gölü);

Burası Hz. İbrahim’in Kral Nemrut tarafından ateşe atılmak istediği, ama Allah’ın yardımıyla kutsal bir göle dönüştüğü yerdir. Sizi etkisi altına alacak kadar güzeldir. Bu gölle birlikte, bir aşk hikâyesi sonucunda oluşan başka bir göl vardır ki, görülmeye değerdir.

Aynızeliha Gölü;

Nemrut tarafından gazaba uğrayan bir başka kişiye, onun üvey kızı Zeliha’nın yaşadıklarına dairdir. Genç kadın, Hz. İbrahim’e delice tutulmuş, bu yüzden babası tarafından ateşe atılmıştır. Allah ona da bir göl bahşetmiş, böylece kötülükleri söndürmüştür.

*Eyyüp Peygamber Camisi;

‘‘Peygamberler şehri’’ Şanlıurfa’nın Hz. Eyyüp’e karşı da büyük saygısı vardır. Cüzzam hastalığına yakalanıp, kutsal suyla iyileşen bu peygamberin kaldığı yere atfen yapılan cami yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlerin uğrak noktasıdır.

*Hz. İbrahim Mağarası- Dergah Camisi;

Şanlıurfa haftasonu gidilecek yerler bağlamında, Kral Nemrut’tan kaçırılan Hz. İbrahim’in gizlice doğduğu inanılan mağaranın olduğu yeri ve Dergah Camisi’ni görmeniz de önemlidir. Hz. İbrahim diğer peygamberler denli çok önemlidir; özellikle, yurt dışından gelen turistler adına bir sembol değerindedir. Urfa’da inanç turizmi denilen olgu bu nedenlerden ötürü yaygındır.

*Göbeklitepe;

Son birkaç senedir gündeme daha fazla gelen Göbeklitepe, insanlık tarihine ışık tutacağına inanılan önemli bir merkezdir. On binlerce yıl önceki ilk ibadethanelerin izlerini burada görmek etkileyicidir. Göçerlikten yerleşikliğe geçişin kodlarının çözülüşü de bu yerde yapılan bulguların içeriğiyle ilgilidir. Sizin de bu ortamı görmeniz kesinlikle tavsiye edilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal